Ген. Мутафчийски: Аз говорех само истината, но тази истина будеше страх

Ген. Мутафчийски: Аз говорех само истината, но тази истина будеше страх

Нямам никакви неприятни усещания, нямам и нежелани ефекти. Това увери председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) и шеф на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

„Нямаме алергични реакции. Повечето ваксинирани колеги, с които се чух, нямат проблеми“, каза той.

 

Пред бТВ Мутафчийски обясни, че е искал да даде пример, ваксинирайки се първи във ВМА и пред медиите. Той настоя, че в тази сложна ситуация доверието в българското общество е ниско. Но хората все пак вярват на лекарите. И напомни, че когато имаш проблем, отиваш първо при докторите.

„Трябваше да се даде пример какъв е изходът от това нещо“, отговори още той.

По думите на ген. Мутафчийски няма проблем с това, че ваксини са превозвани с камион на известна марка производител на кренвирши. Отбеляза, че и в чужбина е имало подобни случаи.

„Независимо какви кренвирши са, щом фирмата е изпълнила критериите – аз не виждам проблем. Има едно нещо вътре в самите кашони на ваксините, което показва във всяко едно време в какви температурни режими са били. Не можем да скрием, ако е пътуване през 20 градуса.“, каза той.

Мутафчийски още не се е срещал с коронавируса. Проверява се обаче за антитела. В семейството му също никой не е бил заразен.

Ген. Мутафчийски отбеляза още, че 80 лекари от ВМА са били ваксинирани в рамките на 2 часа. Болните с коронавирус пък са около 100. 20 от тях са в тежко състояние.

Специалистът каза, че се усеща лек спад в натиска.

„При отделенията, които работят от началото, се вижда умора. Там всички пациенти споделят едно и също – какви са тези хора, те са извънземни, 10 месеца работят, а се усмихват“, коментира директорът на ВМА.

– Реклама –

Ген. Мутафчийски обясни, че вече се правят изследвания как действа ваксината срещу новия щам на коронавируса. Той вмъкна, че засега би трябвало тя да върши работа. Председателят на НОЩ не пропусна да спомене, че ваксината не променя ДНК-то ни.

Председателят на НОЩ коментира и поведението си през последната година, откакто е избран за отговорен в управлението на кризата.

„Когато премиерът издаде заповед за формирането на този щаб, каза: Истината и само истината. Аз говорех само истината, но тази истина будеше страх. Добре, намери се форма тази истина да е се казва чрез портала. Намериха се други форми тази истина да достига до хората“, коментира Мутафчийски и така отговори на въпрос защо е „слязал от сцената“.

„Това е мое решение. Никой не може да ме накара да направя нещо, което не желая“, добави още той.

Ген.-майор Мутафчийски каза, че се чувства смущаващо, но приятно, когато някой на улицата го спира и го поздравява.

„Аз не го познавам този човек и нямам отношение“, отговори той на въпрос какво мисли за проф. Атанас Мангъров, който е най-големият критик на Щаба.

„С проф. Ангелов се знаем от много години. Приятно съм изненадан от него като министър“, отбеляза той.

Ген. Мутафчийски каза, че държи на това всеки да работи на мястото си. Така той отговори на въпроса дали би влязал в политиката.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.