В VІІІ СУ – Благоевград намалиха присъствените часове на 30 мин.

В VІІІ СУ – Благоевград намалиха присъствените часове на 30 мин.

След като повече от два месеца се обучаваха в електронна среда от разстояние, вчера учениците от 7, 8 и 12 клас се завърнаха по класните стаи. Че децата са щастливи и развълнувани да учат пак присъствено, това констатираха директори и учители, до които репортер на в. „Струма” се допита.

„Преди първия час минах по класните стаи и мога да кажа, че учениците действително дойдоха с желание на училище”, коментира директорът на VІІІ СУ Сергей Биров, където учат 110 седмокласници. Той установил и че след дългото отсъствие някои от седмокласниците се „разсейвали” по отношение на носенето на маски по класните стаи и коридорите. Затова още с началото на учебните занятия директорът пуснал съобщение до всички паралелки, с което напомня за изпълнението на противоепидемичните мерки и че носенето на лични предпазни средства е задължително в закритите помещения на учебното заведение.

С оглед на това, че немалка част от учителите в VІІІ СУ са с по няколко специалности и преподават и в прогимназиален и начален етап, е направена специална организация. С разрешение от РУО часовете на всички са по 30 минути, за да може да се синхронизират присъствените и онлайн часове и да няма „застъпване”. А иначе учителите са на работните си места, всички разполагат с устройства, в сградата на училището има интернет. Така педагозите преподават и в електронна среда, като съчетават уроците на живо с дистанционните за учениците в 5 и 6 клас. Съгласно изготвеното дневно разписание децата от начален етап приключват към 12 часа, след което имат занимания за компенсиране на знанията.

„Предстои да установим и какво е реалното състояние – нивото на знания, умения и компетентности на седмокласниците след обучението в електронна среда. На база на това ще изготвим компенсаторен механизъм и от следващата седмица ще им дадем възможност те също да се включат в допълнителни занимания”, сподели С. Биров.

Че обстановката е нормална и спокойна и за първия час посещаемостта е била на 100 процента, в това число и всички абитуриенти са дошли на училище, съобщиха от ръководството на V СУ, където са взели решение присъствените часове да са по 40 минути, а тези онлайн – по 30, с междучасия от по 10 мин., за да се балансира и напасне дневният график.

„Все още не сме направили справка, но като цяло нямаме отсъстващи ученици, както и такива, желаещи да се обучават в ОЕСР. От днес на училище първа смяна са 130 осмокласници и около 100 ученици в 12 клас. Разположени са на отделни етажи и придвижването се осъществява през 2 отделни входа”, разясни директорът на Националната хуманитарна гимназия Марин Митов.

По повод връщането на част от учениците в класните стаи началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов коментира, че не се наблюдава голям брой отсъстващи. От РУО са провели телефонни разговори с директори на училища в областта, а някои са дошли на място в управлението. Като цяло на места на училище не са дошли по един-двама ученици, и то, както изтъкна Ив. Златанов, не по здравословни причини.

Според така изготвения график, регламентиран със заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, според разпоредбите на МЗ oт 18 февруари до 2 март присъствено обучение ще има за V, X и XI клас, докато останалите класове от прогимназиален и гимназиален етап на обучение – VI, VII, IX и XII, ще бъдат в обучение от разстояние.

От 4 март до 17 март в училище ще бъдат учениците в начален етап и учениците в VI, IX и XII клас. Останалите ще се обучават от разстояние в електронна среда. Целта на това разделение е да не се получават струпвания на много ученици на едно място и да се създаде среда за разпространение на вируса.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *