В Чехия заведенията отвориха в знак на протест срещу мерките

В Чехия заведенията отвориха в знак на протест срещу мерките

В Чехия заведенията отвориха в знак на протест срещу мерките за борба с разпространение на коронавируса. Пъбове и ресторанти в страната са затворени от октомври, предаде Франс прес.

 

 

„Отдавна сме разочаровани от правителството и искаме да покажем, че то е избрало грешния път“, обясни за АФП Иржи Янечек, управител на пивница „Мали Янек“ в град Инце югозападно от Прага. „Писнало ни е и според нас министрите трябва да помислят за оттегляне от постовете си“, добави съоснователят на движението – инициатор на тази акция, в която се очаква да се включат стотици заведения.

Днес по обяд „Мали Янек“ бе наполовина пълна с постоянни посетители, отпиващи бира, и семейства, поръчали свински ребърца или панирани пържоли, а келнерите тичаха забързани между масите. Отворените заведения може да бъдат глобени максимум 20 000 крони (765 евро), уточни за АФП Вит Хофман, говорител на кметството в Прага.

Ресторантите, пъбовете, баровете, кината, театрите, зоологическите градини, спортните зали и повечето магазини в страната с 10,7 милиона жители са затворени от октомври; рестрикциите бяха леко смекчени по Коледа.  Създадено през есента, движението срещу правителствените мерки бе инициатор на хепънинг в началото на месеца, когато в центъра на Прага бяха наредени бирени халби в линия, достигнала цял километър. Неотдавна то прерасна в политическо движение – пъбовете се превърнаха в клубове, където негови членове и привърженици се събират, „както се събират нашите политици в стола на парламента“, коментира съоснователят на движението Давид Бискадски.

 

Petel.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *