В света се появи нов тур с категория 9с

Нов тур с категория 9с беше завършен от знаменития германски катерач Александър Мегос, в рамките на неговия многогодишен проект във френския район Сеюз. Името на новата линия е: “Bibliographie”.

Поддробности за техническата сложност на маршрута засега не е оповестена, но се знае, че първоначално проектът е бил замислен и изпробван от Итън Прингъл още през 2009 г.

Всичките 35  метра на тура преминават по надвесен скален свод.

И, ако Александър се въздържа от категоризиране на маршрута, то катерачното общество го оцени на 9b+ до 9c, по-късно обаче авторът на линията лично я посочи като категория на сложност 9с, обяснявайки това не толкова с техническата сложност, но и с общото време за преминаване и сложността на подготовката, които са били нужни за реализация на проекта.

“Вчера, в последния ден от катеренето ми, изглежда беше далеч от най-подходящото време за изпълнение на плана, особено след като пропилях първия си (и единствен) опит за изкачване. Въпреки това, тъй като паднах сравнително ниско, реших да направя „един последен опит“.

Преминах ключовия пасаж на маршрута, разположен в средата на линията и се оказах на кратка почивка преди последния труден участък.

Два пъти преди този опит падах при последното трудно движение по маршрута, така че не изпитах еуфория от предстоящата победа.

Въпреки това, почивайки на удобна хватка, продължих да се изкачвам с доста добро темпо и само за кратко време се забавих, за да се взема в ръце и да приспособя стила си към идеалния. Без усилие преминах „проблеманата хватка“ и въпреки пълното психическо изтощение успях да завърша последните четири движения.

 

След като стигнах до върха, ми се стори, че всичките дни на опити, дните, които прекарах на път, преминаха пред очите ми.

Почти шестдесет дни катерене през последните три години! “Bibliographie”определено беше проектът, за който отделих най-много време.

Знам, че вече има много гадания в мрежата за категорията на маршрута. Мисля, че оценяването по скала е много субективен подход.

Личното ми предложение за категория е 9с (5.15d).

Имайки предвид факта, че Perfecto mundo (9b +) ми отне 16 дни, за да опитам, “Bibliographie” с около 60 дни и по-сложна подготовка и тренировка ми се стори много по-труден.

Разбира се, като пионер не съм имал перфектни подсказки от самото начало и имах съмнения дали преминаването изобщо е възможно или може би просто не съм в най-добрата си форма. Винаги е по-трудно да изкачиш маршрут, без да тръгваш с познанията на някой друг.

Много съм любопитен за бъдещето на маршрута и съм благодарен за мнението на другите!

Независимо от категорията, за мен лично това беше безценно преживяване. Това изкачване бележи личен момент в живота ми на катерене, който не бих могъл да преодолея без подкрепата и помощта на всички мои приятели и семейство. Много ви благодаря! ”

По този начин Александър Мегос става вторият катерач в света, който успя да изкачи трасето на 9с (първият беше Адам Ондра по тур “Silence” през 2017 г.).

 

 

varhove.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *