В редица градове фирмите вдигнаха таксата, Благоевград – 1,50 лв

В София първоначалната тарифа стига 2-2,40 лева, в Сливен и Благоевград – 1,50 лв.

Във Варна и Бургас засега возят без промяна

Kачването в такси вече ни струва двойно. В редица градове таксиметровите компании повишиха първоначалната такса, а в други това ще се случи от 1 май, показа проверка на кореспондентите на “Труд”.

Причината е, че с промени в Наредба 34 за извършване на таксиметров превоз се разреши размерът на първоначалната такса да бъде от два до три пъти минималната тарифа за километър пробег. В София две компании вече искат първоначална такса от 1,95 и 2,40 лв., а една от най-големите фирми предупреждава клиентите, че увеличение ще има от 29 март – от 0,70 на 1,54 лв. през деня и на 1,76 лв. през нощта.

В Сливен първоначалната такса от 0,79 лева вече е увеличена на 1,50 лева за всички фирми, като тарифата за километър остава 0,79 лева.

Предстои увеличение на цените във Велико Търново, но то ще е символично, коментираха пред “Труд” превозвачи от старата столица. Според тях поскъпването на началната тарифа ще е средно до 2 лева при 1 – 1,30 лева в момента. В Благоевград заявиха, че увеличение ще има от 1 май, когато началната такса ще стане 1,50 лв.

Същото предвиждат и в Шумен. “Длъжни сме да влезем в рамката на закона. Не сме го искали. Не зависят от нас тези неща, но сме длъжни да го направим”, коментира Иво Кулев, зам.-председател на УС на Националния съюз на превозвачите.

Пловдивски таксиджии искат увеличение от 17 ст. на км и дневната тарифа да стане 0,82 лв., а нощната – 0,92 лв. Ако цените за километър пробег бъдат вдигнати, първоначалната такса, която сега в Пловдив е 1 лв., може да стане минимум 1,64 лв.

Такситата във Варна и Бургас засега возят без промяна в цените. От май ще има глоби от 1000 лв. и ще ги плащат шофьорите, предупреди председателят на независимия транспортен синдикат “Авто 94” Димчо Иванов. Според него, за да се узаконят новите тарифи, над 1000 таксита във Варна трябва да минат през метрология, което не може да се случи за месец. Бавенето може да доведе дотам, че в началото на сезона градът да остане почти без таксита, предупреди Иванов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *