В разложкото село Бачево спазиха традицията на Конския Великден

В разложкото село Бачево спазиха традицията на Конския Великден

Снимка на Дестинация Разлог Destination Razlog.
Снимка на Дестинация Разлог

Всяка година на Тодоровден стотици жители и гости на Бачево наблюдават конските кушии, организирани в селото от незапомнени времена.

„Това е най- очаквания за бачевци празник. Подготовката започва много по-рано от самия ден, а стопаните гиздят конете си , тренират ги за традиционните кушии, и надтегляния с коне и съответно булките подготвят най-красивите премяни. Тук в Бачево традицията е жива защото и млади и стари се обличат, бебета дори“, споделя Росица Чатлабашева – кмет на село Бачево.

Преди старта на кушиите снахи и свекърви захраниха конете със сол, захар, царевица и хляб. В състезанията, освен мъже, участват и девойки. Всяка къща в Бачево се подготвя за Тодоровден. Празникът е почитан от деца, младежи и възрастни, а това е и основната причина да запази автентичния си вид и до днес.

„За Бачево Тодоровден е най-тачения, най-обичания празник. Бачевци се готвят от този Тодоровден до другия Тодоровден, конете се хранят, лъскат се, всеки иска да има най-хубав кон, най-украсен“, споделя баба Добринка.

Празникът продължи в центъра на селото с музикална програма, подготвена от местните фолклорни състави.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *