В Разлог отбелязаха 117 години от Илинденско – Преображенското въстание

Навършват се 117 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. То е не просто драматично, то е едно пулсиращо историческо събитие, защото остава не само в паметта, а по един или друг начин влияе в настоящето.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

В знак на признателност и почит на паметника на Илинденци в местността „Предел“,който е пантеон на паметта на поколенията местни хора, които помнят делото за освобождението на този край, венци и цветя поднесоха – инж.Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, председателя на Общински съвет д-р Мария Копанарова, Атанас Стоянов – кмет на Община Сандански , както и евродепутатът Ангел Джамбазки. За да почетът паметта на загиналите участие взеха и фолклорна група „Разложки мераци“ и духов оркестър към Народно Читалище – Разлог „15 септември 1903-1909 г.“ Пред разветите знамена и паметника за кратко слово застана евродепутатът Ангел Джамбазки, който свърза годишнината от въстанието днес, като напомни за огромната жертвоготовност на участниците в него.

Снимка на Община Разлог/ Municipality of Razlog.

„И нашият Разложки край плати своя данък за свободата в огъня на Илинденско-Преображенското- Кръстовденското въстание, както трябва да го наричаме. Защото и тук имаме над 200 убити, изгарят селата Кремен, Обидим и Белица, изгарят християнските квартали в единствения град Мехомия. Прекланяме се пред духовната сила и саможертва на героите за национално освобождение! Поклон пред тяхната решителност и героизъм!“ изрече в словото си кметът на Община Разлог – инж. Красимир Герчев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *