В най-малката община у нас няма аптека и бензиностанция, а лекар идва 1 път в месеца

В най-малката община у нас няма аптека и бензиностанция, а лекар идва 1 път в месеца

Създаването на мобилна аптека, която да доставя необходимите медикаменти за хора, живеещи в отдалечени населени места, е обсъдил с кмета на най-малката община в България Трекляно – Радко Петрунов, председателят на БСП в Кюстендил Бойко Клечков.

Доскоро най-малката община в България нямаше и лекар, но сега населеното място се посещава от доктор един път седмично. Проблемът с лекарствата обаче е сериозен. Често пъти кметовете на такива населени места се превръщат в снабдители с всичко, коментира Клечков.

Според него мобилна аптека ще може да осигурява лекарства за подобни населени места. По данни на областната администрация в Кюстендил, в момента без аптеки в Кюстендилска област са две общини – Трекляно и Невестино. На територията на региона има общо 45 аптеки, при необходим минимален брой 55. Най-много – по 19 аптеки, имат общините Кюстендил и Дупница, по две са аптеките в общините Бобов дол и Сапарева баня, а в Бобошево, Рила и Кочериново – по една. В цялата област има само една функционираща аптека с денонощен режим на работа.

Проблем в Трекляно се оказва и липсата на бензиностанция. За да заредят с гориво автомобилите си местните хора трябва да пътуват най-малко 25 км. до Земен, в съседната Пернишка област, защото Кюстендил е на 40 км, коментира още Клечков.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *