В МБАЛ Благоевград намаляват с 30 ковидните легла за неусложнени случаи

В МБАЛ Благоевград намаляват с 30 ковидните легла за неусложнени случаи

Четвъртата вълна на коронавируса мина в отстъпление. Броят на новозаразените и на хоспитализираните чувствително започна да спада и болниците постепенно ще се върнат към нормалния си ритъм.

„Започваме поетапно намаляване на ковидните легла за неусложнени случаи. На първо време ще ги редуцираме с 30, като това ще стане в отделенията по урология и травматология, а впоследствие и в други, за да обгрижваме пациенти с други заболявания, извън Ковид-19”, заяви за в. „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

Независимо от добрата тенденция за утихване на „Делта” вълната, приемът на нови болни не е секнал, като през почивните дни са постъпили 6-7 пациенти. Отделението по реанимация е пълно с тежки случаи. За съжаление има и починали пациенти, които са загубили битката с коварния вирус.

Към вчерашна дата броят на хоспитализираните в болниците в Пиринско беше 280 човека, като в интензивно отделение са 21 души. Свободните легла за неусложнени случаи са 172 броя, а за интезивни случаи – 6 броя.

22-ма са новооткритите с коронаинфекция в Пиринско, като това са данни за неделя, когато обичайно се отчитат по-малко случаи. Заболяемостта е 531 бр. на 100 000 души население за 14 дни, като Благоевградска област все още е в тъмночервената зона. Под домашна каратнина са 2000 лица. Общият брой ваксинации е 114 097, като със със завършен курс са 61 197, а поставените бустерни дози – 2460 бр.

„В момента сме в платото на четвъртата вълна и плавно слизаме надолу. Ако миналата седмица половината от изследваните PCR тестове бяха положителни, сега вече са по-малко. Днес от 56 проби 26 са позитивни. Излизаме от една вълна, но много скоро може да влезем в пета заради новия африкански вариант „Омикрон”. Според СЗО вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения „Делта”, доминиращ в Европа и света.

В генома на досега докладваните случаи на „Омикрон” над 30 мутации (от общо 56) са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката. Първоначалните данни сочат повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други и той буди притеснения. Но място за паника няма”, заяви вирусологът д-р Цветанка Иванова, началник на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.