В кризата: Румен Томов остави заведенията да се оправят сами

В кризата: Румен Томов остави заведенията да се оправят сами

Ръководството на Община Благоевград отказа да подкрепи с допълнителни мерки бранша, който крепи икономиката на града. Така десетки заведения, ресторанти и хотели ще разчитат само на собствени сили, за да оцелеят. Това стана ясно от официалния отговор, който даде кметският екип на предложенията за подпомагане на сектора, направени от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите, пише Илинден прес.

От няколко дни търговските обекти възобновиха работа след двумесечната карантина. Бизнесът тръгна плахо и по всичко личи, че дълго време няма да достигне предишния си ритъм. Клиентите са малко и оборотите са далеч от стойностите, които ще гарантират финансова стабилност. Затова от сектора настояват местната управа да направи няколко неща. Те искат да бъдат освободени от такса смет за периода на извънредното положение и да се намали такса смет за цялата година с 60%. За тях е важно наемните цени на общински обекти и открити площи към кафенета, сладкарници, ресторанти и други заведения до края на 2020 г. да бъдат редуцирани наполовина. От бранша настояват още Община Благоевград да изготви публичен регистър на договорите за наем на общински обекти, договорите за ползване на открита търговска площ и договорите за концесия. Не на последно място – да има стриктен контрол дали се спазват тези договори.

От кметството обаче любезно обяснили, че няма как да помогнат на този бизнес. Аргументът на местната власт бил, че това ще доведе до още по-голям финансов колапс на общинската администрация и няма да има пари дори за заплати и осигуровки. Единствената възможна мярка, която кметът Румен Томов и екипът му обмислят, е да се намали размерът на таксата за ползване на открита площ пред заведенията, но само за централната градска част – от 8,40 лева с ДДС на 6,00 лева с ДДС.

Що се отнася до намаляването на такса смет, градоначалникът е категоричен, че това няма как да стане, тъй като са намалели приходите в хазната, а в средата на годината няма как да се направят изменения в начина на определяне и размера на таксата. Въпреки желанието на Общината да подпомогне бизнеса повече от това, което е направила към момента, а то не е никак много, възможностите са изчерпани.

Според градоначалника, допълнителни финансови облекчения за бранша биха довели Общината до финансов колапс и в най-скоро време и тя няма да може да обслужва дори приоритетните си задължения – възнаграждения, осигурителни вноски, комунални разходи, храна и така нататък.

„Това е уклончив отговор. На практика от Общината ни казват: Ние не можем нищо да направим в момента, защото нямаме пари. Обаче можем да ви поканим на един разговор! Това е, което правят от Общината. Препоръчват ни да не сме повече от 10 човека на срещата в зала 101. В цяла България Общините се опитват да помогнат на местния бизнес. Такса смет и тротоарно право вече са намалени в Бургас до края на годината. В същото време в Благоевград, за тези месеци, в които заведенията не работеха, до Костинброд са транспортирани много по-малко отпадъци, а това означава и по-малко разходи, курсовете дотам са били по-малко. Защо да не ни намалят и на нас разходите?”, питат с основание ресторантьори и хотелиери.

Те дават и конкретен пример – един нощен клуб плаща около 3000 лева годишно такса смет. Два месеца заведенията не са работили, не са генерирали никакви отпадъци. През лятото се работи на по-ниски обороти и също се изхвърлят много по-малко смет. Такса смет обаче, която се плаща на годишна база, си остава същата.

От Сдружението твърдят, че във всички останали общини има разбиране към проблемите на бранша и настояват предложенията им да бъдат внесени за обсъждане в Общинския съвет.

От бранша са разтревожени, че в града не се случва нищо хубаво, а местната управа демонстрира пълна немощ по отношение на това как трява да се развива Благоевград. Кметът обича да подчертава, че за него са гласували 19 000 човека, но част от тези хора се препитават точно от този бизнес. И най-малкото заради тях трябва да прояви активност, убедени са наемателите на търговвски обекти.

Красноречив пример, че кметският екип действа напук, е отказът да се даде разрешение на местен търговец да организира концерт. Преди двадесетина дни собственик на заведение изпратил писмо до Общината за разрешение да направи концерт на открито на 23 май в парк „Бачиново”. Кметът отказал и посочил като мотив заповедта на министър Кирил Ананиев, че не трябва да се събират много хора на едно място. Още на следващия ден, на 24 май, обаче Общината направи концерт на Стефан Вълдобрев в центъра, където се събраха немалко хора и не се спазваше задължителното отстояние между тях. Затова от бранша допускат, че им се отказват подобни предложения на инат, за да не се развива градът.

Те са убедени, че Община Благоевград трябва да помага за организирането на фестивали, концерти и други по-мащабни културни прояви. До дни в деловодството на кметството ще бъде внесено намерение на собственик на заведение, който има желание да направи фестивал това лято, който да е няколко поредни уикенда с участието на български музикални звезди. Ще бъде интересен отговорът на зам.-кметът по културата – дали ще подкрепи подобна иницатива. Утре е срещата, на която кметският екип и представители на местния бизнес ще обсъдят проблемите и ще търсят евентуално някакви решения. Това е първата среща на бранша с новото ръководство на Общината. Очакванията обаче не са големи. Дискусия ще има, но оптимистични резултати за хотелиери и ресторантьори – едва ли.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *