В Делчево бяха представени заключителните дейности на трансграничния проект „Културен мост през вековете“

В Делчево бяха представени заключителните дейности на трансграничния проект „Културен мост през вековете“

В Делчево бяха представени заключителните дейности от трансграничния проект „Културен мост през вековете“. Проектът се реализира от Центъра за развитие на Източния Плански регион със седалище в Щип, а на днешното събитие в Делчево, както съобщи координаторът Зуица Ангелова, беше представен туристическият и природен потенциал на Община Белица, която е партньорска община от Република България, съобщи специално за БТА агенция МИА.
„Става въпрос за проект, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество с Република България. Днес домакин е Община Делчево, а гости са нашите партньори от Община Белица, които на този етап ще се опитат да представят туристическите и природните потенциали на своята община и така да ни запознаят с това как една малка община от 5000 жители се развива толкова много, най-вече благодарение на сътрудничеството между общината, неправителствения сектор и държавата“, каза Ангелова.
Тя добави, че в рамките на проекта с представители на държавните институции и неправителствения сектор е реализирано посещение в община Белица, в чиито рамки през изминалия период бяха реализирани обучения по засилване на капацитетите, като са били разгледани и възможностите за съвместна дейност между партньорски организации в посока развитие и идентифициране на възможностите за нови трансгранични проекти, които могат да се реализират през новите възможности за периода след 2022 година.
„В рамките на този проект искам да кажа, че в Община Щип сме извършили консервация и пътека за достъп до средновековната църква „Св. Влас“ до археологическия обект Исар. Това даде подтик за настоящия проект – от своя страна Народното читалище в Белица извърши пълно вътрешно обзавеждане на помещенията си, за което сме поканени на 31 август тази година като гости, да видим този обект“, допълни Ангелова.
На събитието присъстваше и кметът на Делчево Горан Трайковски, който изрази удовлетворението си, че присъстващите ще имат възможността да се запознаят с историята, културата, традициите и туристическия потенциал на Община Белица. Той изрази надежда, че с помощта на възможностите, предлагани от Програмата за трансгранично сътрудничество в рамките на фондовете на ЕС и в бъдеще ще се реализират проекти за подобряване на качеството на живот на гражданите от двете страни на границата.
„От 2009 година насам Източнопланският регион е реализирал множество проекти, въз основа на които сме научили как да сътрудничим заедно и да създаваме развитие от двете страни на границата. В тази насока и Община Делчево, като погранично населено място, е реализирала голям проект с община Благоевград, чрез който в двете общини бяха заменени живачните лампи с енергоспестяващи ЛЕД лампи, с което допринесохме за по-голяма икономия на бюджета, както и за намаляване на вредното влияние върху околната среда, каза Трайковски.
Община Делчево, добави той, вече е подготвила проекти за регулация на коритото на река Брегалница, за които очаква да бъдат реализирани от бъдещите възможности на Програмата за трансгранично сътрудничество с Република България.
За Мая Пъдарева, секретар на Народното читалище в Белица, „Културен мост през вековете“ е проект, обединяващ хората от двете страни на границите.
„В изпълнението на „меките“ мерки от проекта нашите приятели от Македония бяха у нас в Белица и мисля, че бяха доволни от туристическите атракции и потенциала, който имаме. Макар Белица да е малка община, тя има древна история, богата флора и фауна, и тук пред Вас отправяме отворена покана да ни посетите и някой ден да ви кажем добре дошли в Белица“, каза Пъдарева.
Общият проект е с бюджет от 400 000 евро за двете страни и е финансиран от ЕС посредством Програмата за трансгранично сътрудничество при съфинансиране от Министерството за местно самоуправление на РСМ. Проектът беше с времетраене от 24 месеци и ще приключи официално на 3 септември 2021 година. /Георги Стойчев/

bta.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *