В Гърция дават безплатни тестове за ковид

В Гърция дават безплатни тестове за ковид

Очаква се по този начин за седмица да се извършат около 10 милиона теста

Облекчават се мерките в области, където в последната седмица се наблюдава ограничено разпространение на вируса.

В Гърция започват да раздават безплатни тестове за Covid-19 от аптеките. Тази вечер властите обявиха леко разхлабване на мерките, но не отвориха заведенията и магазините.

Всички гръцки граждани, както и чужденците, които работят и се осигуряват в Гърция, получават право на един безплатен бърз тест за коронавирус през седмицата. Тестовете ще се получават от аптеките. Очаква се по този начин за седмица да се извършат около 10 милиона теста на населението.

Лекари коментират, че това е предложение на медиците от началото на пандемията и ще помогне за бързо фиксиране на положителните проби и изолиране на заразените.

По отношение очакваното облекчаване на строгите мерки, правителството за сега прилага само леки промени.

От понеделник отварят фризьорските салони, но търговските обекти остават затворени. Променя се вечерния час от 19 на 21 часа. Позволено е спортуване само в паркове в близост до дома. Отварят и археологическите музеи на открито.

Под натиск на общественото мнение и духовенството църквите остават отворени, като броят на присъстващите на литургия се определя от площта на храма.

От здравното министерство съобщават, че към статут на строг локдаун се включват островите Миконос, Закинтос и град Орестиада.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *