Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград отново стана ковидно

Вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград отново стана ковидно

Трансформацията е от събота, след като инфекциозно отделение се напълни с 18 болни, а броят на заразените, нуждаещи се от хоспитализация, започна да расте. За да се освободят легла, пациентите на вътрешно отделение с други заболявания са преместени в отделението „Уши, нос, гърло“.

„В момента имаме приети за лечение 6-има болни с пневмонии, причинени от Ковид-19. Повечето са млади хора, като първоначалната симптоматика е висока температура, гадене и повръщане. При някои оплакванията са започнали след морска почивка. Факт е, че коронавирусът се завърна и през последната седмица наблюдаваме повишено разпространение на заразата“, заяви за „Струма“ началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев.

Рязко се е увеличил и броят на прегледаните в спешно-приемно отделение хора с оплаквания за коронавирус, като повечето са в млада възраст и са пожелали домашно, а не болнично лечение. През изминалата седмица започна постепенно покачване на новите случаи на заразени, които от единични се увеличиха в пъти и вече ежедневно новозаразените са двуцифрено число. Най-стремителното нарастване е през почивните дни, като в Пиринско регистрираните случаи за едно денонощие бяха 49, след това 38. Очакванията са бройката още повече да скочи през тази седмица, и то още в понеделник, когато обичайно се правят повече изследвания за коронавирус в болничните и частните микролаборатории.

Според епидемиолозите вече сме в четвъртата вълна на заразата, в която преобладаващ е „Делта” вариантът на Ковид-19. Прогнозата е, че тя ще е по-краткотрайна, а пикът се очаква в края на септември и началото на октомври. Най-надеждният щит срещу инфекцията са ваксините, които намаляват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смъртен изход, категорични са медиците.

„Следим обстановката и при динамично развитие сме в готовност да свикаме Областния кризисен щаб за набелязване на противоепидемични мерки, за момента следваме тези, които са в заповедта на здравния министър“, заяви за „Струма“ областният управител на Благоевград Николай Шушков./Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *