Въздушните таксита може да са скоро

Въздушните таксита може да са скоро

Пътуващите между Лондон и Брайтън, съвсем скоро ще могат да осъществят пътуването си посредством въздушно такси. Това може да се случи до 2024 година.

Базираната в Бристол Vertical Aerospace разкри планове за такси, пътуващо по въздуха, което би могло да направи измине 76 километра за 47 минути (пътуването обикновено отнема час с влак). Прототипът ще бъде завършен до септември 2021 г., пише Bloomberg, позовавайки се на съобщения от компанията.

Стартъпът планира да производство на така наречения VA-1X, способен да превозва до петима души, включително и пилота. Самолетът без емисии ще достигне скорост от 150 мили в час.

„Знаем, че наземните задръствания вече са проблем и инфраструктурата е трудна за поддръжка“, заяви главният изпълнителен директор Михаел Червенка. Преди той е работил върху летяща такси концепция за Rolls-Royce Holdings Plc.

Въздушните пътувания с нулеви въглеродни емисии са на все по-голям фокус.

Работата на Vertical Aerospace досега е финансирана от основателя Стивън Фицпатрик, който основа енергийната компания OVO. Вече има и планове за внедряване на предплатени депозити на клиенти.

Част от набирането на средства и развитието беше забавено от пандемията Covid-19, но сега, според Червенка, усилията се възобновяват.

„Въздушното такси ще бъде сертифицирано от Европейската агенция за авиационна безопасност, надяваме се до 2024 г.“, каза Червенка.

Въздушните таксита са представени като по-екологична версия на частни самолети. Първоначално Vertical Aerospace заяви, че ценообразуването ще бъде балансирано между частен автомобил и хеликоптер. Целта на компанията е да направи въздушните превозни средства по-достъпни.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *