Във всички населени места от община Разлог, бе отбелязан с празнична Богоявленска литургия и ритуал по спасяване на Кръста Господен

Във всички населени места от община Разлог, бе отбелязан с празнична Богоявленска литургия и ритуал по спасяване на Кръста Господен

Във всички населени места от община Разлог християнският празник, наричан още Йордановден/ Водици, бе отбелязан с празнична Богоявленска литургия и ритуал по спасяване на Кръста Господен.
Днес стотици миряни присъстваха на литургията в храм ,,Свето Благовещение Богородично“, а след това с литийно шествие се отправиха към парка в Разлог, за да станат свидетели на изваждането на Богоявленския кръст от студените води на езерото. Тази година в свещения ритуала участваха 7 християни, като свещеният символ бе спасен от 33-годишният Петър Янев, от квартал “Вароша”.
За поредна година ритуалът в село Баня бе съпроводен от мъжко хоро, извито в река Глазне, а след това Владимир Марков вдига високо Богоявленския кръст. В село Бачево Кръстът бе спасен от Даниел Калоянов, в Горно Драглище – от Иван Бурдин, Годлево – от Цветан Крайнов, Добърско – от Мартин Мандаров, Долно Драглище – от Борислав Бански и в Елешница от именикът Йордан Карпачев.
С наричания за здраве, мир, благодат, любов и топлина във всеки дом, кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев пожелава честит празник на всички именици и празнуващи!
⛪️На 6 януари православната църква чества Богоявление (Йордановден, Водици) – денят, в който Св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан и се проявява трето лице на Св. Троица – Свети Дух и във вид на гълъб слиза върху богопомазания Христос . Поверията гласят, че на Йордановден небето се отваря и Господ изпълнява желания.
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *