Въвеждат ваксинационни паспорти през май в Европа

Въвеждат ваксинационни паспорти през май в Европа. Тe ще са за имунизираните срещу COVID-19 жители в Европейския съюз. Проектът за тях ще е готов около 17 март, съобщи чешкият външен министър Томаш Петържичек, цитиран от ТАСС.

 

 

Паспортите ще съдържат данни за датите, на които са се ваксинирали притежателите им, вида на ваксините и направените тестове за коронавирус.

Документите ще са дигитални и ще се съхраняват в смартфоните. Специални устройства ще ги разчитат за секунди, когато паспортите се изискват. Израел вече е въвел система на дигитални „зелени паспорти” – аналог на тези в Европа.

Италия ще произвежда руската ваксина „Спутник V”, след като бе подписан договор между Руския фонд за преки инвестиции и базираната в Лугано фармацевтична компания „Адиен”, предаде Ройтерс.

Стартът е през юни и се очакват да се произведат 10 милиона дози. Според Франс прес Русия остро разкритикува изказване на представител на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ), сравнил спешното разрешаване на „Спутник V” от някои европейски страни с „руска рулетка”.

Въпросната руска ваксина е на 4-о място в света по брой страни и територии, които я използват. Вижте как се разпределят ваксините по този показател в инфографиката на Graphic news.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *