Всяка втора проба за COVID-19 от Кюстендил е с британския щам

Всяка втора проба за COVID-19 от Кюстендил е с британския щам

Половината области у нас, общо 14 на брой, отново са в критичната червена зона по брой на заболели. Най-критично е положението в Кюстендил. Там данните за последните 14 дни показват 408 заболели на 100 000 души. За сравнение – в София – град те са 208.

„В пробите, които са дадени в края на декември, има наличие на британския щам. Знаете, този щам е много по-виролентен и ние смятаме, че бързото нарастване се дължи на това”, заяви областният управител на Кюстендил Виктор Янев, цитиран от NOVA.

Пробите, които са постъпили от града в Националния център за заразни и паразитни болести показват, че всяка втора е именно с британският щам. „Той циркулира широко в кюстендилския регион и на него се дължи повишената заболеваемост. Той е с 50, според някои данни и до 75% по-лесно разпространим или по-заразен в сравнение с предишните циркулиращи коронавируси”, каза проф. Нели Корсун.

В местната болница беше разкрито второ COVID отделение, а през последните дни все повече легла се запълват. „В последните две седмици тенденцията е между 70 и 90 хоспитализирани. Има с тежко положение”, посочи Виктор Янев.

Тежко е положението и в спешния център към болницата, откъдето минават повечето пациентиq преди да ги приемат в болница. Здравните власти отново припомниха, че има два начина да се ограничи заразата – чрез спазване на противоепидемичните мерки и широко прилагане на ваксините.

В Кюстендил хората приемат ситуацията с притеснение. „По-скоро са уплашени. Взехме решение да продължим с наложените към момента мерки. Следим ежедневно епидемичната обсановка и ако се наложи, ще бъдат наложени и по-рестриктивни мерки“, каза областният управител на Кюстендил.

В града маските са задължителни и на открито.

Спешното отделение работи на пълни обороти. Там, заедно с медиците, е и директорът на лечебното заведение. На този етап в болницата успяват да поемат по-големия поток от пациенти с коронавирус. За да издържи системата обаче, призовават хората стриктно да спазват всички противоепидемични мерки.

При предишните вълни на заразата, Кюстендил също беше една от най-натоварените области в цялата страна.

 

dariknews.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *