Всички ученици ще бъдат с маски в коридорите и по време на учебните часове, освен ако училището не попада в зелена зона

Всички ученици ще бъдат с маски в коридорите и по време на учебните часове, освен ако училището не попада в зелена зона

Това е една от промените насоките за преминаване към дистанционно обучение спрямо миналата година стана ясно от думите на служебния просветен министър проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование. Той обясни още, че онлайн вече ще учат училища и детски градини, в които 10% от децата са болните ученици, а не както досега 15%.

Миналата година маските в коридорите и по време на учебните часове не бяха задължителни за начален етап. Това се случваше при решение на училищно ниво. Сега обаче всички деца и ученици ще трябва да ги носят. „Ученици от 1-4 клас, ако се намират в зелената зона и заболелите са под 100 на 100 000, могат да са без маски. Ако обаче сме са в жълта, червена или тъмночервена зона, децата също трябва да носят маски“, обясни образователният министър. Той допълни, че ваксинираните възрастни също ще носят маски, защото могат да пренасят вируса.

При превключване към дистанционно обучение в клас ще бъдат 50 % от учениците, а не 38% както досега. Такова бе и предложението на социалните партньори. „Ротацията ще пази максимално по-малките ученици и ще бъде с различна продължително“, обясни министърът. Първи онлайн ще преминават 11 и 12 клас, след това 8-10, прогимназиален и накрая начален. Децата от 1-и до 4-и клас ще учат онлайн едва при попадане в тъмночервена зона или има повече от 500 заболели на 100 000.

Новите насоки дават и по-голяма гъвкавост спрямо ситуацията в конкретен град, област и община. „Това означава, че има възможност в едни места в България учениците да учат присъствено, а на други в електронна среда в завимост от заболеваемостта. Може да има значение и какъв е размерът на училището, колко паралелки се събират на едно място“, обясни министърът.

Затова и стартът на новата учебна година в една община да е присъствен, а в друга на ротация или онлайн. „Трябва да направим всичко възможно първокласниците да посрещнат първия учебен ден в двора на училището. Ще се опитаме да направим това да е така за всички деца“, заяви проф. Денков. Той обаче не изключи възможността първокласниците в тъмночервените зони малчуганите да не успеят да чуят първия учебен звънец в училищния двор. „Има такава вероятност. Това ще бъде обсъдено с министерството на здравеопазването. Молбата към тях ще бъде, ако могат те да обявяват условия за обучение на открито в дворовете на училището. Ако кажат, че за тях те са приемливи, ние ще ги реализираме“, допълни проф. Денков.

Нов момент за учебна година 2021/2022-а е и възможността за сформиране на сборни паралелки. Те могат да бъдат от ученици от един и същи випуск в школа от червена зона, в които има повече заболели деца или учители от различните паралелки. В тях ще се обучават риск от отпадане от образователната система или чиито родители работят на първа линия. Сборни групи ще има и за децата със специални образователни потребности, когато те би трябвало да преминат към дистанционно обучение спрямо графика на ротация при червения сценарий.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *