Всички събирания на закрито – забранени!

Всички събирания на закрито – забранени!

Без концерти, кино и театър до второ нареждане

Премиерът Бойко Борисов и всички министри, заедно с Оперативния щаб взеха спешни мерки след установени четири случая на коронавирус в България, пише Пик.

Забрани се износа на маски, защитни обекла заради коронавируса. МВР и ДАНС се реши да използват своите сили за спекула и възникване на такава. Кабинетът реши още Министерство на здравеопазването да обезпечи необходимите маски, облекла защитни, и съответно там, където няма да преоборудва, да оборудва с нови легла или каквото е необходимо.

Правителството реши още Министерство на здравеопазването да издаде заповед за специален режим на болниците в Плевен и Габрово, заради коронавируса.

Правителството отмени всички културни събития на закрито, включително театри, кина и всички свързани с това културни прояви.Предложението бе на Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Първоначалната идея бе това да се случи само за местата, където е отбелязана инфекция на коронавирус, но то претърпя промяна. Министърът на културата Боил Банов обаче допълни предолжението и поиска да се разшири обхавата за цялата страната.По предложение на Националния оперативен щаб бяха отменени и всички спортни мероприятия.Премиерът Борисов обаче изрази несъгласие към препоръката да се затварят градовете с коронавирус. „Всичките ви ресурси да убедите хората само при краен случай. Ако излязат и я разнесат, това ще спомогне епидемията да се развие в други градове. Това е крайна мярка, в много държави се въведе, но ще създадем и паника и не е добро. С метода на убеждението. Използвайте целия си ресурс“, подчерта премиерът Борисов.

„От 17 февруари болничните листове с карантина са 254 в цялата страна. Постоянно наблюдаваме всички болнични листове ежедневно. Докрая на деня ще имаме информация за последните три дни“, заяви социалният министър Деница Сачева. Тя препоръча на хората, които нямат неотложна нуджа от адмивнистративни услуги на НОИ, да избягват това. Премиерът Бойко Борисов допълни, че неслучайно е казал да се защитят и социалните работници с маски.

Премиерът Бойко Борисов призова за единствено и дисциплина. Той се обърна и към министрите: От този момент нататък забраняваме да си ходите от министерствата. Искам да сте ми на разположение 24 часа, така както ми е щаба. Да мога да ви намирам на секундата. Министър Ананиев, щом свърши и подпише тези заповеди, заминаваш за Плевен, Габрово, лично провяряваш маски, облекла, ако трябва допълнително доктори, които се занимават с инфекции, инвекционисти, да се дадат допълнително и има гранична полиция хеликоптери, медицински имаме. Каквото ви е нужно, за най-бързото движение, на проби, на облекла. Там, където се яви дефицит, разпоредил съм на Младен Маринов, на МВР колиге със специален режим да са готови и да ги разкарват, по най-бързия начин. Не искам да чуя: „Свършиха ни, нямаме“, подчерта Борисов и няколко пъти призова хората да не създават паника и да бъдат отговорни.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *