Всички доставени количества на „Астра Зенека“ ще се използват за поставяне на първа доза

Всички доставени количества на „Астра Зенека“ ще се използват за поставяне на първа доза

Важно решение бе взето за една от ваксините срещу ковид, която се поставя на българите. Всички доставени количества от ваксината на „Астра Зенека“ да се използват за поставяне на първа доза. Това реши на редовното си заседание Съветът на Националния ваксинационен щаб. По този начин ще бъдат обхванати по-големи групи от населението и ще се ускори имунизационният процес.

 

 

 

От щаба ще препоръчат на медицинските специалисти да поставят втората доза от ваксината 10 седмици след първата, съгласно възможностите, които дава кратката характеристика на продукта. Членовете на ваксинационния щаб изразиха мнение, че оксфордската ваксина може да бъде използвана за ваксиниране на всички български граждани на и над 18-годишна възраст, пише Novini.bg.

На заседанието стана ясно, че отложената поради лоши метеорологични условия доставка от ваксината на „Пфайзер“/“Бионтех“ се очаква да пристигне у нас в средата на седмицата. Имунизирането на попадащите във втора и трета фаза лица от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 ще се извършва паралелно. На членовете на Централната избирателна комисия, на районните и на секционните комисии, с които стартира трета фаза на плана, ще бъде предложена ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“. По този начин се гарантира завършването на имунизацията с две дози от ваксината, а от друга страна, до изборния ден ангажираните с провеждането на изборите да бъдат максимално защитени от вируса.

Застъпването на фазите дава възможност българските журналисти, оператори и фоторепортери да бъдат имунизирани в трета фаза от плана. „Представителите на медиите ежедневно отразяват събитията в страната и чужбина, като много често са на публични места и в риск от заразяване с коронавирусната инфекция. Те отговарят за информираността на населението и в този смисъл могат да бъдат счетени за „служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности“, посочват от Щаба.

Трета фаза ще продължи със служители на АЕЦ „Козлодуй“, ВиК дружества, заети в секторите транспорт и комуникации, работещите на първа линия полицейски служители и т.н. Ваксинирането на уязвимите групи от населението остава основен приоритет на Министерството на здравеопазването. Затова краят на трета фаза ще бъде застъпен с начало на четвърта. В тази фаза обхванати с имунизация ще бъдат „възрастни хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високия риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в това число имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *