Все още не е ясно какво ще се случи със зимните курорти. Решението предстои да бъде взето в следващите дни

Все още не е ясно какво ще се случи със зимните курорти. Решението предстои да бъде взето в следващите дни

Няма ясен отговор какво ще се случи с тях. Решението предстои да бъде взето в следващите дни.

Втората вълна на пандемията от коронавирус удря всички зимни курорти в Европа, а европейските страни все още са разединени за новия сезон.

На единия полюс са държави като Австрия и Швейцария, които уверяват, че са взели всички мерки за безопасност и ще осигурят условия за практикуване на зимни спортове с работещи съоръжения. На противоположно мнение е Германия, която настоява пред Брюксел за пълно затваряне на планинските курорти до 10 януари.

Франция ще осигури достъп до снежните склонове, но без да пуска лифтове. Италия се колебае и отлага решенията за отваряне на зимните курорти в зависимост от последните данни за разпространението на COVID-19. В подобна обстановка не липсват и абсурдни ситуации.

Близо метър сняг се очаква да падне този уикенд по южните склонове на Алпите. Така въпросът за снежната покривка по време на празниците вече получи отговор. Пред жителите на Кортина д’Ампецо стои друг въпрос: дали италианските власти ще дадат разрешение за отваряне на планинския курорт? Ако той остане затворен за Коледа и Нова година, очакваните загуби за сезона са към 60%.

Загубата за едни подхранва надеждите на други. По френските склонове на Пиренеите лифтовете и влековете няма да работят. По същите склонове на съседна Испания за Коледа очакват туристи. Съоръженията, хотелите и ресторантите ще работят при нови мерки за сигурност.

„Кабината побира девет души, но ще допускаме само шест. Маските са задължителни в кабините, както и на опашките за лифтовете“, обясни служител.

В курорта Бакейра Берет магазините зареждат с нова стока.

„От 21 декември ще можем да се придвижваме свободно и хората ще дойдат. Разчитаме много и на френските клиенти, които са важни за нас“, смята търговец.

От другата страна, във френските курорти, хората са в недоумение.

„Подготвяме се за този сезон от месеци. Персоналът ни е налице и е в очакване какво ще се случи тази зима“.

„За собствениците на магазини и ресторанти ситуацията е катастрофална. Можем да отворим, но няма да имаме клиенти“.

Надеждите за спасяване на сезона в тези курорти са насочени за периода след 10 януари.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *