Возят тайно лекарства за диабет към Турция, докато у нас има недостиг

Возят тайно лекарства за диабет към Турция, докато у нас има недостиг

Шофьори превозват тайно лекарства за диабет и епилепсия през България към Турция, казаха от Агенция „Митници“.

Докато у нас има недостиг на такива илачи и се организират извънредни доставки, за да се покрият нуждите на пациентите, контрабандисти ги пренасят през границата. Най-големите количества са хванати именно на Капитан Андреево, както на влизане, така и на излизане от страната. В повечето случаи медикаментите се превозват в кабините на камиони, както и в багажниците на микробуси и леки автомобили. Шофьорите пък са от различен произход – немци, българи, турци, косовци и др. Те превозват както илачи, които са регистрирани за употреба у нас, така и такива, които не са. Общото е, че не разполагат с документи за произход и не декларират наличието на лекарствата, обясниха от Митниците.

Най-често илачите се прекарват в кашони, пълни с ампули, таблетки, гелове и инжекционни разтвори за лечение на различни заболявания. В един от случаите, хванат от митническите служители през последните месеци, немски гражданин шофирал товарен микробус с турска регистрация, на път от Франция през България за Турция. При проверката в кабината били открити девет кашона, пълни с контрабандни медикаменти. Сред тях са и десетки опаковки от лекарството Ozempic, което е включено в Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕПСА). Илачите, които са в списъка, имат временна забрана за износ. Това важи и за въпросния инжекционен разтвор, който се изписва на пациенти с диабет за контрол на нивата на кръвната захар. Оземпик обаче се използва и за отслабване, което задълбочава дефицита му на пазара. През следващата седмица страната ни очаква извънредна доставка на 27 650 опаковки от медикамента.

При друга проверка шофьор на рейс за Украйна изгърмял заради пътник с медикаменти за 158 бона. Автобусът бил с турска регистрация и в него пътували 17 души от Турция през България за Украйна. При проверка в багажното отделение били открити пет кашона, пълни с различни илачи. „Откритите медикаменти са в търговско количество, имат различно предназначение и според експертната оценка са на стойност 157 773 лева. В хода на проверката се установява, че медикаментите са собственост на един от пътниците – азербайджански гражданин“, обясниха от Митниците. По случая е образувано и досъдебно производство. Няколко дни по-късно при друга проверка на товарен автомобил, тръгнал от Германия през България за Азербайджан, са установени 8 палета недекларирани таблетки.

Отново на Капитан Андреево бил спипан и нашенец, който пътувал със семейството си от Турция за България в лек автомобил с българска регистрация. В багажа били укрити 133 опаковки със 7 вида лекарствени продукти, сред които и медикамент за лечение на паркинсон.

Само от началото на тази година има и два случая на контрабанда на особено големи количества илачи. Единият случай е на митница Варна, където са задържани 125 кг лекарствени вещества при проверка на контейнер със стоки от Китай. Според представените документи той е съдържал колети и суровини за хранителни добавки. Извършени полеви тестове обаче показали, че в петте хартиени бидона от по 25 кг всеки, има четири различни вида лекарствени вещества, предимно с болкоуспокояващо действие.

По същото време на Капитан Андреево е открито голямо количество медикаменти в товарен автомобил. На пункта пристигнал влекач с полуремарке с чужда регистрация. Шофьорът представил редовни документи за превозваната стока – ламинат от Турция за Албания. В товарното помещение обаче били открити кашони, пълни с 22 936 таблетки, 2713 инжекционни разтвора, 76 мехлема с различно предназначение и 48 инхалатора, а също и 2 кашона, съдържащи 40 литра препарати за растителна защита, забранени за внос в ЕС. Сред превозваните илачи имало такива за епилепсия, диабет, антикоагулант, изписван при пациенти с исхемичен инсулт или висок риск от такъв, имуносупресант за трансплантирани и др.

Везна и рентген издават конрабандистите

Проверките на митничарите се извършват на случаен принцип, както и по метода „анализ на риска“, при който се селектират автомобили за проверка. Най-често преминаването през везна и рентген издават контрабандистите. Така например в един от случаите през последната година, след претегляне на контролната везна било установено разминаване при декларираното по документи тегло и отчетеното на везната. Товарният автомобил е насочен за рентгенова проверка, при която са отбелязани зони с необичайни плътности в товарното помещение. При последвалия физически контрол митническите служители откриват нелегални илачи.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *