Водещ немски вирусолог: Животът ще се нормализира едва през лятото

Водещ немски вирусолог: Животът ще се нормализира едва през лятото

За милиони по света най-важният въпрос сега е, кога ще се реши кризата с коронавируса. Това минава през намиране на ваксина за болестта:

„Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла“, заяви водещият германски вирусолог Кристиан Дростен. Според неговата прогноза, животът ще се нормализира едва през лятото, посочва Дойче веле.

В Германия влезе в сила новият локдаун – и въпреки това водещият германски вирусолог Кристиан Дростен не очаква бързо нормализиране. „Едно е сигурно: до Великден пандемията няма да е отшумяла“, заяви той пред германското издание „Нойе Оснабрюкер Цайтунг“ и добави: „Най-късно през лятото животът ни ще се промени към по-добро, но само ако сега успеем да овладеем разпространението на коронавируса“. За целта, препоръчва Дростен, всеки от нас трябва да се държи така, сякаш е заразен. И обратното: да се отнасяме към другите така, сякаш те са заразени. Само така може да се пресече пътят на заразата, смята вирусологът.

„Предстоят месеци на сериозни ограничения“

Според преценката на Дростен, от особено значение в борбата срещу коронавируса е засиленото използване на бързи тестове за Ковид-19. „Така можем да установим не само дали даден човек се е заразил с коронавируса, но и дали и доколко е заразен за останалите“, заяви вирусологът.

Предстоят тежки времена, предупреди и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан. Дори след няколко седмици да отменим локдауна, не е изключено да последват нови строги ограничения, заяви Шпан пред германската обществена телевизия ZDF. Германия се намира в безпрецедентна ситуация, предстоят месеци на сериозни ограничения, предупреди още той.

Какви са новите ограничения

От 2 ноември в Германия важат новите мерки срещу коронавируса. Врати затварят всички ресторанти, барове, клубове и дискотеки. Същото важи за театрите, оперите, концертните зали и кината. Германците имат право да се срещат навън само с още едно домакинство, а пътуванията с цел туризъм са забранени. За сметка на това училищата и детските градини остават отворени. Търговските обекти също ще продължат да работят, макар и с по-строги ограничения. Предвидено е тези мерки да важат поне до края на ноември.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *