Водата измести палмовата мазнина в сиренето

Повече вода като съдържание в сиренето за сметка на палмовата мазнина, показват резултатите от поредното проучване на Асоциация “Активни потребители“. Изследвани са 30 проби краве саламурено сирене, закупени от търговски обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Русе, Перник и Велико Търново. Целта е да се провери, дали наистина се очертава нова мода при производството на имитиращи млечни продукти.

„Търсихме основно непакетирани сирена с цена до 9 лева, защото качествено сирене, няма как да бъде произведено под тази цена. Най-евтиното сирене, което закупихме беше с цена 4.40 и ние си зададохме въпроса, как може да има сирене с такава ниска цена? Значи, трябва да има някакъв заместител, който да позволи себестойността на продукта да падне дотам, че сиренето да се продава на тази ниска цена – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „ Активни потребители“.

Резултатите са шокиращи

„От анализираните30 проби краве сирене в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62-70%.Това е шокиращо, в сравнение с максималните 54% вода, които трябва да се съдържат в сиренето, според БДС” – категоричен е експертът от „Активни потребители“, според когото,след затягането на правилата за влагането напалмова мазнина в млечните продукти, сме свидетели за навлизането на нова мода, а именно намирането на нови начини за задържане на повече вода в тези продукти.

Изследването показва, че производителите използват различни добавки, които да задържат водата в сиренето. Това са така наречените Е – номера, които се използват основно в сладкарството.

Кое е по-голямото зло – водата или палмовата мазнина?

„Според нас, малко и голямо зло няма. Има етични и неетични търговци, които не обозначават на етикета влагането на добавки, задържащи водата. Следователно, нерегламентираното влагане и необявяването на тези добавки е големият проблем, там е измамата“ – споделя още Богомил Николов.

Според него, сиренето е продукт, чиято трайност произтича от баланса на водното съдържание и съответните млечно-кисели бактерии, ензими, които елиминират останалите вредни бактерии. Затова е  важно, какво е количеството на водата в млечния продукт.

Как да познаем качественото сирене?

„Ние се надяваме, да не ни се налага да го познаваме, защото внесохме до Министерство на земеделието предложение за изменение на Наредбата, относно имитиращите млечни продукти и допълването с нов показател „водно съдържание“. Ние искаме продуктите, които имат над 62 % водно съдържание, да бъдат обозначавани като „имитиращи“. Надяваме се, това предложение да бъде прието, за да може да се пресече този проблем в зародиш“ – обясни още Богомил Николов.

Той посъветва потребителите да избират млечните продукти и сиренето конкретно, най-вече по цената, защото, макар и некатегорично, тя все пак би могла да ни подскаже за качеството на продуктите. Другият показател, на който можем да се доверим, е знакът за БДС, който също гарантира, че продуктите са произведени по утвърден стандарт и с истински съставки.

 

bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *