Внуци под наем помагат на баби и дядовци в Родопите

Бабите и дядовците в селата от община Мадан ще имат внуци под наем. Двама доброволци от България и Турция – Сузана и Неслихан, в продължение на шест месеца ще се грижат за възрастни и самотни хора по проекта на сдружението „Деца със специални потребности“, който се реализира с подкрепата на община Мадан.

Инициативата се финансира от Европейския корпус за солидарност, чрез Центъра за развитие на човешките ресурси, и се реализира за втора поредна година. Това е своеобразен пример на социално включване, инициативност и обществена сензитивност на младите хора, която предизвика голям интерес и сред местната общност, казва ръководителката на проекта Емилия Георгиева, председател на УС на СНЦ „Деца със специални потребности“ – Мадан.

Внуците под наем за първи път помагаха на възрастни и самотни хора в общината като тимуровска команда миналата година. Тогава 12 доброволци от Бурса и България два месеца изпълняваха всякакви задачи – чистиха дворове и градини, доставяха и готвиха храна, копаеха. Ако се наложи, те търсят и медицинско обслужване за възрастните хора и им доставят лекарства. Това отново ще става при спазване на противоепидемичните мерки.

„Внуци под наем“ е безвъзмездна доброволческа служба. „Според мен бабите и дядовците навсякъде по света са готови да направят всичко за внуците, дори и за тези под наем“, казва Сузана Георгиева, която за втора година ще бъде внучка под наем. Тя е студентка в УНСС, специалност „Маркетинг“, мечтае един ден да има собствен бизнес.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *