Властите обсъждат разхлабване на мерките на всеки две седмици

Властите обсъждат разхлабване на мерките на всеки две седмици

Властите обсъждат поетапно разхлабване на мерките в страната. Възможно е стъпково отваряне на нещо ново на всеки две седмици. Тези действия предстои да бъдат изяснени тази седмица, съобщи пред Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

„Получават се различни предложенията относно отварянето на обектите. Има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Може би, от средата на месец февруари – за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”, допълни Сачева.

За нея е важно да се внимава и е необходимо да се намери балансът между ниската степен на заболеваемост и това да има повече ваксинирани и оздравели.

„Важно е, когато отворим всичко внезапно, да не се повиши броят на новозаразените и да се наложи отново да затваряме. Трябва да задържим и затвърдим тези резултати”, каза министърът, като поясни, че не се предвижда затварянето да продължи до датата на парламентарния вот.

Социалният министър коментира и доставките на ваксината срещу коронавирус. Посочи, че властите са се опитали да бъдат максимално разумни и балансирани във всяко свое решение.

„Добре известно е и че към момента има доста хора, които се притесняват от ваксинацията. Тези, които имат желание да бъдат имунизирани и са в етапите на ваксиналния план, получават своите дози”, категорична беше Сачева и допълни, че в някои държави хората, получили първа доза от ваксината, няма да могат да си поставят втората навреме.

Нови 77 случаи на заразени с коронавируса у нас са открити при направени 1194 теста, сочат данните в Единния информационен портал.
За лечение в болница остават 3485 човека, като 341 са настанени в интензивно отделение.

Общо потвърдените случаи на коронавирусна инфекция у нас е потвърдена при 211 813 човека. Активните случаи са 46 608.
Излекуваните през последното денонощие са 396. От началото на пандемията у нас със заболяването са ес справили 156 722 човека.

Девет души заразени с Ковид-19 са починали през последното денонощие. Ваксинирани от началото на кампания у нас са общо 18 453 човека. За последното денонощие ваксина срещу коронавируса е поставена на още 121 души.

 

 

 

banker.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *