Вирусолози прогнозират: Пикът на новата вълна – през септември

Вирусолози прогнозират: Пикът на новата вълна – през септември

Силно заразният Делта вариант на COVID-19 вече е преобладаващ и у нас. Вирусолози отчитат 40% ръст на новите заразени на дневна база. Те прогнозират, че пикът на новата ковид вълна ще е още през септември. Тогава се очаква да има между 1000 и 2000 заболели за денонощие.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести най-много заразени с Делта вариант в момента у нас има в София, Бургас и Варна.

„За София 85% от изолатите са Делта вариант, в Бургас и Варна са 70 процента, в Шумен 50. Да не говорим за редица области, които са изпратили единични проби и всички те са Делта вариант“, заяви проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

За разлика от познатите до сега форми на COVID при Делта вариантът един човек заразява други в пъти повече.

„Нашите очаквания са за повишение на дневна база на заболеваемостта с 20-30 процента поне“, прогнозира специалистът.

За щастие изследванията сочат, че новата мутация не води до по-висока смъртност. Преболедувалите нямат щит срещу Делта варианта, но само една доза от ваксините е ефективна, смятат експерти.

„Аз не очаквам да се повторят сценариите от есента на миналата година и пролетта на тая година, т.е., дори и да имаме някакъв пик, надали той ще е в тези параметри, в тази големина“, добави инфекционистът д-р Трифон Вълков./monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *