Вижте стъпка по стъпка как да гласувате машинно

В изборния ден машините ще имат поставени пана за поверителност и от двете страни, за да може да се запази тайната на вота на избирателя.

Добре е избирателят  преди да влезе в изборното помещение да види кой номер в кандидатската листа е кандидатът, който иска да подкрепи – защото ще има само номер, без имена. Образец на бюлетината можете да видите ТУК.

Когато отивате  в Секционната избирателна комисия (СИК), трябва да заявите, че искате  да гласува с машина.  Ето и стъпките:

  1. Избирателят предоставя личната си карта на членовете на комисията, за да се провери дали фигурира в списъците, за да може да гласува с секцията. След това член на СИК му дава карта, с която да гласува машинно.
  2. Картата се поставя в долния отвор на машината за гласуване. На екрана ще се покаже бюлетината.  На машината бюлетината поради нейната дължина е на три екрана и с бутона Следващ може да се прелиства следващата страница.
  3. Когато гласувате за партия или коалиция, може да гласувате и с преференция. След като натиснете съответното поле, се активират бутоните в кръгчетата с преференциите.
  4. След като се избере кандидат, трябва да се натисне бутонът Преглед – тук се показва изборът на избирателя. Там вече излиза и името на кандидата.

Ако сте сгрешили, натискате  бутон Промени избора, с който се връщате обратно в бюлетината.

  1. След това се натиска бутонът Гласуване. В момента, в който избирателят го натисне, неговият глас е записан и вече не може да коригира направеното гласуване.

Машината записва вота, но има и звуков сигнал за приключване на гласуването, което е ориентир за хората в помещението и за СИК, че е гласувано вече с машина.

6. Машината отпечатва разписка с направения вот на избирателя. Избирателят взема разписката и е добре да провери информацията на разписката. След това избирателят я сгъва навътре и вземе картата от машината.

7. Избирателят връща картата на член на СИК и пуска  разписката в непрозрачна кутия за разписки, която е в близост до другата кутия.

8. Подписвате се в списъка и си взимате  личната карта.

Не може да се гласува с една и съща карта два пъти.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *