Вижте колко ще платите, ако опрете до лекар на морето в България

Вижте колко ще платите, ако опрете до лекар на морето в България

Пази ​боже, да опреш до лекар, когато си на море. Това се молят всички нашенци, когато поемат към курортите всяко лято. Ситуацията е същата и тази година, като към всичко се добавя и страхът от коронавируса.

По традиция най-високи са докторските услуги в Слънчев бряг. Първичният преглед струва 40-50 евро за чужденци и 20-25 евро за български туристи. Всяка отделна манипулация се таксува отгоре. Меренето на кръвно налягане струва 15 евро, а поставянето на венозна инжекция е оценено на 10 евро.

100 евро струва поставянето на гипс, ако сме имали нещастието да счупим ръка или крак по време на почивката.

Ако пациентът се нуждае от оперативна интервенция или по-сложни изследвания, то тогава се пренасочва за лечение към някоя от болниците в курорта.

Цените там са още по-фрапиращи и сериозно конкурират медицинските услуги на клиниките в Западна Европа. Ехографската диагностика струва между 30 и 45 евро, а за скенер се плаща поне двойно отгоре. Непроменени са и тарифите за частни линейки, които остават заковани на 90 евро за курс. Разстоянието е без значение и рядко влияе върху сумата.

Кръвните изследвания, ехографът и други подобни услуги също се плащат допълнително по твърдо определен ценоразпис. Една обикновена рана, която се нуждае от два-три шева и превръзка, излиза на дошлия от чужбина летовник минимум 150 евро, и то при условие че не е викал линейка.

„Не си мислете, че ние сме някакви рекетьори. Това са нормални цени и туристите не плащат нищо на ръка, защото сумите се покриват от техните застрахователи срещу издадена фактура, в цял свят се работи така“, оправдават се медиците. Заради скандалните цени на докторите нашенските туристи предпочитат такситата пред линейките и обикновено търсят помощ в спешния център в Бургас, където лечението се покрива от Здравната каса.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *