Вижте важното – секторни политики на ПП „Републиканци за България“

Вижте важното – секторни политики на ПП „Републиканци за България“

ПП „Републиканци за България“ е амбициозен проект, който залага в секторните си политики много неразрешени досега проблеми.

Първо ще засегнем здравеопазването, което от години е в тежко положение. Особено сега, от изключително значение е да се оптимизира ваксинационният план, за да достигнем масов имунитет и да преборим пандемията.

Сключването на договори между Здравна каса и лечебни заведения, получили регистрация, доведе само до едно – разпиляване на ресурса. При премахването на монопола и създаването на няколко здравноосигурителни фонда обаче ще има реална конкуренция, предлагане на различни пакети и нива на заплащане, а така хората сами ще решат кой фонд да изберат и как да контролират разходите си. Всичко това в последствие ще доведе и до равен достъп до качествено здравеопазване, защото към днешна дата много не могат да си го позволят – дали заради парични затруднения, или защото живеят в труднодостъпно и слабо населено място, на което няма дори аптеки, камо ли медицински център.

Голяма част от кандидатите от листите на Републиканци са експерти в различни институции. Като такива те съзират огромните пропуски в сектор „Образование“. Един от ключовите елементи, на които партията държи, е придобиването на средно образование да стане задължително за всеки български гражданин. Трябва да се увеличат и инвестициите в образователната сфера, да се стимулират нови кадри и да се развива грамотността. ПП „Републиканци за България“ вярва, че разходите за образование трябва да се увеличат минимум с 5% от БВП.

Този развой не би следвало да обхваща само големите градове, затова усилията са насочени към различни райони на страната, за да може всеки да има достъп до качествено образование. Не на последно място, приоритет е и изграждането на STEM система за преподаване и разкриване на такива паралелки. STEM е модерен подход, който учи децата на Наука, Технология, Инженерство, Математика, не като отделни предмети, а като едно общо и как се прилагат те в реалния живот чрез опити и експерименти.

Не бива да забравяме и сънародниците ни в чужбина, от които немалък финансов ресурс се връща обратно към страната ни. Извън граница живеят над 2 млн. българи, а Републиканци за България вярват, че те заслужават собствено министерство, чиято основна цел ще е да ги приобщи обратно към родината, както и да им съдейства при проблеми, казуси или инициативи там, където се намират. Предложението включва да бъде създаден и държавен фонд, който ежегодно да финансира малки проекти на българите зад граница. В идеите се залага и изграждане на система за електронно гласуване, както и Многомандатен избирателен район „Чужбина“, чрез който те да избират народни представители в парламента.

Една от основните секторни политики на политическия проект е въвеждането на електронно правителство, което ще улесни взаимодействието между гражданите и общинските и държавни институции. Така вместо човек да ходи на място и да губи ценно време и нерви, може да заяви, въведе, провери или плати всичко онлайн. Това ще намали и корупцията, както и губенето на документация някъде по веригата на бюрокрацията.

Иновативното правителство ще изисква сформиране на отделно министерство, което да следи и поема отговорността за връзката между народа и институциите, както и да го образова дигитално, като гарантира абсолютна неприкосновеност и защита на личните данни и следи за киберсигурността.

Бизнес средата в България може да се опише с едно – монопол на едрия бизнес, който унищожава всичко по пътя си. Републиканци вярват, че родните ресурси не трябва да се пренебрегват, а точно обратното – да излязат на преден ред. Затова ще се работи в посока развитие и просперитет на дребния, семейния и среден бизнес във всички райони на страната. За целта ще се осигури сигурна и предвидима бизнес среда, както и мрежа от бизнес хъбове, които ще взаимодействат с утвърдени фондове за набиране на капитал. Заедно ще осигуряват логистична подкрепа на стартиращи фирми.

Важно е да се подменят остарелите производства, за което ще помогне ускорената амортизация. Тя влияе на инвестициите, повишава капацитета на фирмите и налага позитивна конкурентоспособност.

Що се касае до Зелената политика, България изобщо не може да се гордее с прогреса си. Проваляме се в опазването на околната си среда, в Директивата за опазване на водни източници, застрояваме все по-намаляващата растителност, като на нейно място издигаме сгради. Това трябва да се промени. Републиканци за България настояват за поетапно, но пълно изграждане на станции за електромобили, които рязко ще намалят вредните изпарения и емисии. Такъв тип автомобили са по-скъпи, затова партията предлага субсидия от 10 000 лв. за закупуването на електромобил и подмяна на остарелия автопарк.

Предлага се и преход към зелени и енергийно независими сгради, където инвеститорът да предвиди производство на енергия, генерирана от ВЕИ. Тя ще се съхранява, за да може да се използва във всички часови диапазони, а излишната ще се продава на свободния пазар. За да е възможно всичко изброено, идеята е всяка сграда да разполага с фотоволтаици, батерия за съхранение на излишната енергия и зарядно устройство за електромобили.

Въпреки проблемите, България е изключително красива държава и привлича множество посетители. Туристическият ни сектор ни държи на едно високо ниво, но самите работещи в него са омаловажавани. В тежките времена на пандемия, в които секторът не работи нормално, Републиканци предлагат данъчна ваканция за хотелите, ресторантите и туристическите агенции за една година. Това означава, че ще се намалят задълженията им към държавата, за да могат по-лесно да си стъпят на краката. Ще се отпускат и дългосрочни безлихвени кредити, паралелно с което ще се създаде Държавен гаранционен фонд, който ще защитава работниците и собствениците в случай на неплатежоспособност. Още една идея, свързана с COVID-19, е да се изградят държавни лаборатории за безплатен PCR тест на граничните пунктове за туристите. Така потокът от посетители в страната ни отново ще се засили.

Културата е важна част от всяко общество. Тя оформя интелекта, емоционалността и сетивността му, затова е важно вместо да се стъпква, да се подкрепя. Едни от насоките, в които Републиканци ще работят, са допълнително финансиране за културни събития, дигитализация на читалищните салони и музеите, съживяване на нефункциониращите филмови студиа, финансиране на нови фестивали и представянето на културното ни съдържание в чужбина.

Същото важи с пълна сила и за спорта. Предложенията включват от приемане на закон за меценатството до преобразуване на спортните училища в елитни гимназии. Удвояване на часовете по Физическо възпитание, работа с деца и младежи от олимпийския елит, изграждане на спортни площадки и много други. Интересен елемент е изграждането на медицински център за научни изследвания и грижи за здравето на нашите професионални състезатели.

Това е една малка част от Секторните политики на Републиканци за България. Ако желаете да се запознаете подробно с тях, посетете сайта http://republikanci.bg/.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *