Невропокопският митрополит Серафим ще отслужи литургия за храмовия празник в Разлог

Вечерна празнична служба със всички свещеници от епархията ще направи Негово Високопреосвещенство Невропокопският митрополит Серафим по случай Свето Благовещение – храмовия празник на централния храм в Разлог.
Камбанен звън ще оповести Разлог за Светото Благовещение на 25 март. Ще се отслужи празнична света литургия – за здраве и благоденствие на всички жители и гости на община Разлог, при строго спазване на противоепидемиологичните правила.
Храмът „Свето Блраговещение“ е един от най-красивите храмове на България. Към края на XIX век съществуващата в Мехомия църква „Свети Георги“, 1834 година, става малка за нуждите на нарасналото българско население в градчето.
Иконом Никола Ангелов Опашков оглавява инициативата за изграждане на нов храм. През 1909 година търговецът Никола Каназирев дарява на Мехомийската българска община нива за построяване на нова църква.
Може да бъде изображение с 4 души, брада и на закрито
След освобождението на Разлог в 1912 година е създаден инициативен комитет за изграждане на новия храм, подпомогнат от местната власт. Новата църква е осветена в 1939 година. Цялостното й изографисване приключва в края на 90-те години на ХХ век. Построена е по образец на Варненската митрополия и е един от най-представителните храмове в Пиринския край.
Храмът в Разлог е единствен в Неврокопска епархията, посветен на благовещението на Света Дева Мария. Камбанарията е висока 26м, съпоставима с Хрельовата кула в Рилския манастир. Тя има 3 камбани с общо тегло 493кг, най-голямата тежи е 300кг, средната – 118кг, а малката – 75кг. Изработени са от висококачествен бакър и английски калай и тоново построени Ре, Фа и Сол.
Вътрешното пространство на храма е изцяло изографисано в периода 2000 – 2008 година от екип млади художници–реставратори, начело със Здравка Чобанова от Разлог. Иконописването на олтара е от Стефан Юлиевич Шарич от София.
Благовещение или Благовец е един от най-светлите християнски празници, свързани с възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Празникът се почита от много майки, защото Богородица е тяхна закрилница. Празнуват и имениците.
И нека всички посрещнем Светото Благовещение с радост, с надежда, че идват по-добри и здрави дни, дни на благодат и добри вести за всички жители и гости на община Разлог.
кмет на община Разлог
Красимир Герчев
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *