Веселин Христов: Общински съветник не е просто титла, а отговорност към обществото и нашите деца

Веселин Христов: Общински съветник не е просто титла, а отговорност към обществото и нашите деца

Веселин Христов е икономист по образование. Има повече от 10 години стаж в банковия сектор. Собственик на счетоводна къща. Член на Българска Социалистическа Партия от 2014 г и изпълнителното бюро на БСП Благоевград. Председател на Младежко Обединение в БСП Благоевград. Семеен, с 2 деца.

Здравей, познаваме се отдавна и винаги си твърдял, че искаш да стоиш далеч от политиката. Защо обърна внезапно курса и решението си като се кандидатира за общински съветник?

– Здравей. Да исках да стоя далеч от политиката. Винаги съм имал позиция  за всичко случващо се в България и като всеки един споделях мнението и вижданията си пред близки и приятели, но до там. През 2014 г. реших, че за да имам възможността да променя нещо трябва да членувам в голяма организация, която би ми дала възможност да защитавам идеи, каузи и инициативи. Избрах БСП, защото възгледите ми съвпадат с политиките водени от тази партия. Аз съм социалист и членството ми бе естествено продължение на моят път. Относно кандидатирането ми за общински съветник, мисля че е продължение на моето развитие и начин да работя за обществото. Мисля, че да бъдещ общински съветник не е просто титла или пост – това е отговорност към обществото, отговорност към нашите деца.

12 човека ще се борят за гласовете на избирателите на 27 октомври в Благоевград. Регистрираните кандидати за съветници са 463 за 41 места в местния парламент. Какво ще бъде разпределението според теб на политическите сили в него? Визирам и изненадата, която ще дойде от ДПС…

– Желанието на толкова много кандидати за кмет на Благоевград не е изненада. Както и желанието на толкова много хора от града да станат общински съветници. Голяма част от кандидати според мен са впечатлени от богатият и луксозен начин на живот, който демонстрират голяма част от днешните управници. Сигурен съм, че малцина са наясно каква е отговорността да бъдеш кмет или съветник. Големият брой кандидатури също може да бъде разглеждан и като отражение на апатията на българите към политиката – хем не харесваме политиците, хем партиите се роят всеки ден. Относно Движението за права и свободи – изненада ще бъде само за тези, които не следят последователнстта на събитията. ДПС направиха подготовка за местните избори с изминалите избори за Европарламент. Гласовете им в Община Благоевград бяха около 2000, който резултат съпоставен с местните избори би им осигурило между два до три мандата. Въпросът е дали, ако ДПС има съветници в Благоевград, ще бъдат комфортният скрит коалиционен партньор на ГЕРБ и в местният парламент?

Благоевград е бастион на ГЕРБ през последните 8 години. Има и най-много съветници. Последните месеци обаче позицията на местната структура на партията беше дестабилизирана от вътрешнопартийни разпри. На това ли разчита БСП, за да се внедри по-здраво в местния парламент?

– Напрежението в ГЕРБ не е само на местно ниво. Неправилната и непоследователна политика водена от партията на Премиера, фаворизирането на определени фигури и бизнес кръгове около управляващите показа на редовите членове на ГЕРБ, че заложените цели в тяхната програма е една утопия. Редовите членове на ГЕРБ получиха единствено назначения в една изкуствено раздута и неработеща администрация. Но да оставим ГЕРБ. Имат си достатъчно проблеми, и мисля че тепърва предстоят бури и катаклизми пред тях. БСП Благоевград не разчита на техните проблеми, а разчита единствено на своята програма, идеи и политики. Хората виждат, че ние сме алтернативата. Аз също вярвам в това.

Говори се за обръч от фирми и обвързаности при получаване на обществените поръчки в Благоевград. Зам.-кметът по строителството Янко Янков подаде оставка след изнесени данни за свързаност с изпълнители. Какви са гаранциите, че инж. Томов, който подкрепя БСП ще избегне подобни зависимости ако спечели?

– А какви са гаранциите, че ако сегашният кмет бъде преизбран хората ще спрат да говорят за обръчи от фирми и обществени поръчки?
Румен Томов е човека, който ще промени това, убеден съм. И друго се учудвам, както сама казваш хората говорят – аз на свои ред питам, кога институциите ще заработят?

Социологически проучвания предвиждат балотаж между Камбитов и Томов, като допускат сериозна възможност за пробив, защото нагласите са, че е възможна широка коалиция срещу Камбитов именно на втория тур. Какви са вашите прогнози?

– Прогнозите са за социолозите. Очакванията на хората в града са, че настоящият кмет трябва да бъде сменен. Всички искат промяна, защото детските площадки, санираните блокове и лед осветлението не слагат хляба на масата. Вървим в посока, след време да няма  кой да си играе на тези детски площадки. Вървим на там, че населението не може да си позволи само да си санира дома и чрез национална програма се санират жилища на една част от българите. Това саниране все пак не е без пари и заемните средства за него ще бъдат изплащани от всеки един гражданин на тази държава, независимо дали неговото жилище е санирано или не. Ние в БСП работим здраво, за да може българите да имат достойни доходи. Преди време Корнелия Нинова каза, че българите са се превърнали в работещите бедни. Имаме ниска безработица казва премиера – около 250 000 работоспособни българи напуснаха страната последните 3 години – как няма да ти намалява безработицата. 70 % от българите карат от заплата до заплата, а 50 % от тази група ползва бързи кредити за покриване на непредвидени разходи – здравеопазване, образование, належащ ремонт, отопление. Ролята на социалната държава това ли е? Да се молиш да е началото на месеца, за да може личният лекар да ти даде направление? Разпределението на ресурсите в страната е престъпно!

За какво се борят кандидатите в местния парламент?

Мога да кажа кандидатите на БСП Благоевград за какво се борят. По инициатива на Младежко обединение на БСП в Благоевград бе създадена и утвърдена от Общинската структура Визия за Благоевград. Тя е продължение на Визия за България приета тази година от БСП. Визия за Благоевград бе дискутирана на множество срещи, както с членове на партията, така и с много граждани и представители на бизнеса в Благоевград. В нея заложихме опорни точни за икономическото и социално развитие на Благоевград.
Накратко обобщена тя акцентира върху:
– Разработване и приемане на стратегия за развитие на местния бизнес, както и привличане на чужди инвеститори – ние сме на 80 км от Гърция и на 25 км от Македония. Най-близкото летище е на 100 км, най-близкото пристaнище е в Солун на 200 км. Имаме няколко университета (за съжаление с намаляващ брой на студентите), тоест професионално подготвени кадри. Перфектни условия за всеки, който иска да инвестира в нашият град. Ролята на Общината е след това – на един инвеститор в добавка към горно му трябва парче земя с изградена инфраструктура – път, ток, вода и интернет.
– Повишаване на заетостта и доходите на благоевградчани – Благоевград загуби в лицето на цигарената фабрика високи доходи на над 2000 работещи, няколко фабрики затвориха, а други се преместиха в съседни общини – чрез привличането на инвестиции в бизнеса това може да бъде постигнато.
– Постоянно подобряване на физическата среда на живот – Подобряване на уличната пътна мрежа, водоснабдяването, канализацията, премахване на порочната практика първо асфалтираме, после идва ВиК. Асфалтирането на парче и кърпенето на улици 6 месеца след отворените дупки трябва да бъде спряно. Изграждането на обществен паркинг в района на Болницата и на няколко места в центъра на града. Осветлението на уличната пътна мрежа има нужда от кардинално решение, а не поставяне на слабо лед осветление само на няколко централни булеварда в града. Обособяване на оградени открити пространства по кварталите за разходка и игра на домашни кучета.
– Повишаване на качеството на административните услуги предоставяни от Общината – предоставяне на експресни услуги на едно гише за всички граждани – в ерата на високите технологии и комуникации това е напълно възможно, при правилно организиране и оптимизиране на работата на общинските структури.
– Развитие на общинската социална и здравна система – засилена роля на Община Благоевград в МБАЛ Благоевград, инвестиране в нови технологии и подобряване на материалната база. Правилно менажиране на здравните заведения – като пример може да съпоставим печалбата на частните и общинските болници – и двете работят със едни и същи кадри и едни и същи пациенти. След като частната болница работи на печалба, същото може да се случи и с държавната, което да й позволи привличането на кадри и оборудване с модерни апаратури.
– Култура – увеличение на бюджета на общинските културни организации, за сметка на намаление на разходите за заря, модерни арт инсталации и други. В Благоевград имаме културни учреждения, които са наша емблема като Ансамбъл Пирин, ДТ Никола Вапцаров, Камерна опера – с недалновидна политика последните години Община Благоевград бавно, но сигурно заличава тези учреждения от културният календар на града. Реализация на проект „От траките до днес“ включващ проучване, проектиране и социализация на стражевата кула край кв. Струмско, тракийските гробници край с. Рилци, древния град Скаптопара, средновековните крепости край с. Зелен дол, Дъбрава, Дренково и Бистрица, кв. „Вароша“.
– Екология и спорт – Укрепване и развитие на „Биострой“ ЕООД, като фирма отговорна за сметосъбиране, сметоизвозване, и почистване на града. Увеличаване честотата на измиване на пътната мрежа, промяна на организацията по сметосъбирането в часове различни от обичайният трафик. Ангажиране на всички отговорни институции с прозрачна проверка на изграденият в Промишлена зона Биовец, който е причина за многобройни протести и сочен като главен замърсител на въздуха в града. Развитие на спортните клубове, при ясни и прозрачни правила за финансиране от Община Благоевград. Възстановяване на традиционни спортове за града като баскетбол, хандбал, гимнастически клубове.
– Осигуряване на обществен ред и сигурност на гражданите – подобряване на качеството на работа на съществуващо звено към Община Благоевград Обществен ред и сигурност.

Държа да отбележа, че при приемане на Визия за Благоевград, дадохме възможност за постоянното му актуализиране и допълване от всеки заинтересован за бъдещето развитие на Благоевград.

Като свежа кръв, която ще се влее в местния парламент какво предлагате като промяна и какво искате да се случи?

Както обичам да казвам дошло е „Време разделно“ – трябват категорични, бързи и решаващи действия, който да превърнат Благоевград в град, в който младите имат работа, достойни доходи, града ни да не бъде свързван единствено с негативни класации като града с най-ниски заплати. Благоевград има уникалният шанс да бъде притегателен център за инвеститори, които да осигурят работни места и да повишат жизненият стандарт на всички граждани. Един пример в тази насока – знаеш ли колко дълго строителни фирми и неколцина местни предприемачи решили да разширят своите производствени мощности чакат строително разрешително??? Престъпно дълго с месеци. Да не говорим, че от 6 месеца доколкото с мен споделят много бизнесмени Община Благоевград не е издала нито едно строително разрешително за строеж. Защо питам аз, каква е причината? Имаме си и нов главен архитект от няколко месеца, който е от София, защото в Благоевград нямаме кадърни архитекти? Това ли са ни мерките за подобряване на бизнес средата питам аз? Нашумялата последните дни, но само на книга бъдеща Индустриална зона в Благоевград, си представям с какви темпове ще се развива. За една съседна община се носят легенди, че строително разрешително се чака около 1 месец. Срещу един негласен ангажимент – наетите работници да бъдат от тяхната община. Знаете ли колко е скъпо на бизнеса времето? То им струва пари.

Защо трябва да спечели кандидата подкрепян от БСП?

Румен Томов ще спечели, защото е кмета, който благоевградчани заслужават. Защото е човека, който го боли, че собствените му високообразовани деца нямат развитие в нашият град, както хиляди други родители в нашият град.

За 41 места в общинския съвет се борят 463-ма. В листите има много познати лица, които вече имат по няколко мандата зад гърба си, има и нови. Има и футболисти, актьори, адвокати, таекоундисти, боксьори, фризьори, продавачи, шофьори, бизнесмени. Смяташ ли, че модела „популярно лице” има място в една сериозна дори и местна парламентарна зала?

Мисля, че всеки един, който истински милее за нашият град има нужда от представителност в местният парламент. Мисля, че всеки един от нас било то политик, футболист, актьор, адвокат, боксьор, фризьор, продавач, таксиметров шофьор, или бизнесмен има какво да даде със своите идеи и решения за благополучието на гражданите. Убеден съм обаче, че хората вече изчерпаха кредита на доверие към политиците. И за това е виновна единствено политическата класа до момента. В момента сме управлявани от маргиналните общества и това е пагубно не само за нашата Община, но и за България като цяло.

От къде трябва да тръгне промяната?

Промяната тръгва от всеки един от нас на 27.10.2019 г. с Бюлетина 56 – БСП за България.

Едно интервю на Бойка Атанасова, специално за ПиринПресс

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *