Великденските Богослужения ще бъдат отслужени на открито – пред храмовете в община Разлог

Великденските Богослужения ще бъдат отслужени на открито – пред храмовете в община Разлог

Община Разлог и Архиерейското наместничество на Разложка духовна околия съгласуват мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 при провеждане на богослужения, съгласно указанията на Светия Синод.

Великденските Богослужения ще бъдат отслужени на открито – пред храмовете, при стриктно спазване на ограниченията, въведени със Заповед на Министъра на здравеопазването.

Уведомяваме Ви, че на Възкресение Христово в храмовете няма да се извършва причастяване, освен на крайно нуждаещите и то след изповед. Желаещите да получат причастие могат да го сторят през Петрови пости.
Поклонението пред светата Плащаница от вярващите ще се осъществява без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон.

С цел недопускане на струпването на хора, в храм Свето Благовещение в Разлог ще продължи прилагането на пропускателен режим. В празничните дни няма да бъде допускано присъствието на повече от 15 миряни в един и същи момент, влизането ще се осъществява през централния вход, а излизането през северния вход на храма. Няма да бъдат допускани хора без маски и ръкавици. Призоваваме миряните да не допускат струпвания и да спазват дистанция от 2 метра и ги приканваме да посетят храма в часовете, в които не се предполага голяма натовареност.

Храмовете на територията на Разложка духовна околия ще бъдат отворени през целия ден.

Припомняме Ви, че Св. Синод призовава вярващите християни да останат по домовете си. „Никой няма да бъде осъден или не уважен заради изборът му в тази ситуация, в която ще ни заварят празниците. Това е една жертва, която този, който остава в дома си прави спрямо себе си, за да опази и другите хора. Не е лесно човек да жертва една толкова съкровена духовна потребност, която има – да отиде в храм, да участва в богослужението. Но има хора, които го правят с ясното съзнание, че това е необходимо, за да се преодолее по-леко и по-бързо този период на пандемията“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *