Вдигат възрастта за пенсиониране с 2 години в Европа

Вдигат възрастта за пенсиониране с 2 години в Европа

Нова тенденция за пенсиите идва от Европа. Клубът на богатите – Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), към която искаме да се присъединим, изчислява, че възрастта за пенсиониране в държавите членки ще се повиши до средата на 2060 г. средно с две години. Това се посочва в анализ на Дрезденския клон на института ifo, който показва ползата от обвързването на възрастта за пенсиониране с нарастващата продължителност на живота.

„Някои от нашите съседни държави вече са решили да направят това, като Холандия, Швеция и Финландия“, казва експертът по пенсионните въпроси на ifo Йоахим Рагниц.

В Холандия важи следното правило: ако хората живеят 3 години повече, те трябва да работят 2 години повече и да получават още една година пенсия. Това би означавало, че съотношението на пенсионерите към работещото население ще остане стабилно на около 40 процента след 2040 г., вместо да се повиши до почти 50 процента, както се прогнозира в момента.

Също така би било добре да се обмисли вече да не се обвързват увеличенията на пенсиите с увеличенията на заплатите, както беше досега, а с инфлацията, която обикновено е по-ниска. Това би забавило нарастването на разходите за пенсии.

Често има призиви за включване на самостоятелно наетите лица и държавните служители в плащането на вноски, но изследователите на ifo твърдят, че това няма смисъл, тъй като в дългосрочен план плащанията за тези групи биха били значително по-високи, отчасти защото те имат по-голяма продължителност на живота.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *