Ваксинираш се, получаваш ваучер за здравна превенция на стойност 400 лв.

Ваксинираш се, получаваш ваучер за здравна превенция на стойност 400 лв.

Ваучери за здравна превенция на стойност 400 лв. Това гласи екзотичното предложение на Българския съюз по балнеология и спа туризъм към служебното правителство. Идеята е този ваучер да става притежание на всеки един, преминал пълен курс на ваксинация срещу COVID-19 в страната.

Предложението включва финансова рамка от 400 лв. на човек за 7-дневен престой в хотел с включени 5 процедури за превенция или профилкатика на здравето, ползвайки природния ресурс – минерални води, лечебен климат, пелоиди. Ваучерът да има срок на валидност от една година, искат от съюза по балнеология и спа туризъм.

„Ефектът от отпускане на средства за „Ваучери за здравна превенция“ ще е подобряване здравния статус на населението, намаляване на заболеваемостта, намаляване на хоспитализацията на пациентите, понижаване разходите за здравеопазване.

Ще се реализира успешна кампания за стимулиране на ваксинацията срещу COVID-19, ще се подпомогне на балнео и СПА общините, както и на целия туристически сектор, за преодоляване последствията от кризата“, гласят мотивите за предложението.

„Световната пандемия от COVID-19 е историческият момент на осъзнаване ролята на силния имунитет и добър здравен статус на населението в борбата с вируса. За съжаление, след двегодишна битка и опити за овладяване на кризата, България е на първо място по смъртност и на последно място по ваксинация сред Европейските страни.

Имунитетът и здравния статус на населението ни с години е компрометиран от липсата на политики за превенция в здравеопазването и съсредоточаване на средства за болнично лечение, вместо превенция (Доклад за здравеопазване на Американска камара, OECD).

Ние изразяваме своята Позиция за острата необходимост от отпускане на целеви средства, чрез Национален план за възстановяване и устойчивост или чрез държавния бюджет на Република България за Ваучери за здравна превенция, които да бъдат предоставяни на българските здравно-осигурени граждани, след преминаване на пълен курс ваксиниране срещу COVID-19″, смятат от Българския съюз по балнеология и спа туризъм“.

Позицията и предложението са изпратени до премиера Стефан Янев, министъра на туризма Стела Балтова, здравния министър Стойчо Кацаров, министъра на икономиката Даниела Везиева и вицепремиера Атанас Пеканов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *