Ваксиниралите за COVID-19 ще получават сертификати за пътувания

Ваксиниралите за COVID-19 ще получават сертификати за пътувания

Хората, които са си поставили и двете дози от ваксините за COVID-19 ще получават сертификати, които след това ще могат да им служат за пътувания. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ставаме все по-силни и по-информирани, човечеството се изправя уверено и победоносно. В битката COVID-19 ваксините идват. С тях може би ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременна ни история. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Ставаме все по-силни и по-информирани, човечеството се изправя уверено и победоносно. В битката COVID-19 ваксините идват. С тях може би ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременна ни история. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.„Болестта отстъпва в усилията на всички, които не са отказа и благодарение, на които ние сме тук. Благодаря на всички! Само заедно и с постоянно ще отвоюваме победа над COVID-19”, заяви той.

Здравният министър посочи, че близо 16 000 са излекувани за последната седмица, а потвърдените случаи са 9 000. „Не се радвам и не искам българските граждани да са излекувани, а да са здрави. В тази връзка наложихме противоепидемичните мерки, които считаме, че дават резултат. Искам повече български граждани да стигнат здрави до ваксината.”, заяви той.

Министърът отчете тенденция на намаляване на ковид леката. 42% от леглата за неусложните пациенти са заети. Най-много са в Бургас – 62%, 60% във Варна, но и там намаляват. 41% от интензивни легла в страната са заети. Най-много в столицата – 61% „Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме с мерките”.’, заяви здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че от 7 до 20 декември заболяемостта на 100 000 души е 425. Така се нареждаме на 17 място в ЕС и 4 на Балканите. Най-ниска е заболяемостта в Кърджали, а най-голяма във Варна – 626 на 100 000, 394 на 100 000 е в столицата. По България е на трето място в ЕС и на 1-во в Балканите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *