Ваксината за грип 14 дни след тази за COVID

Само Астра Зенека дава седмица разлика

 

Пикът на четвъртата COVID вълна тази година вероятно ще съвпадне с най-подходящия период за ваксинация срещу грип.

 

 

Експертите прогнозират, че през следващите седмици ръстът на заразени от коронавирус ще доведе до нови опашки от желаещи да се имунизират, пише „Здравен Телеграф“. Възможно е до края на годината да бъде разрешена и т.нар. буустерна, или трета доза COVID ваксина. Между ваксината за грип и която и да е доза от тази за COVID обаче трябва да има най-малко 14 дни. Това е посочено в кратката характеристика на три от четирите разрешени препарата. Става въпрос за „Пфайзер“, „Модерна“ и „Янсен“. При ваксината на „Астра Зенека“ пък минималната разлика е седмица.

Проучване

В клиничното проучване на ваксината срещу коронавирус на „Пфайзер“–„Бионтех“ и „Модерна“ от участниците се е изисквало да съблюдават интервал от минимум две седмици преди или след приложението на противогрипна ваксина, за да получат първа или втора доза срещу COVID-19. В кратката характеристика на еднодозовата ваксина на „Джонсън и Джонсън“ пък е записано, че разрешени за употреба ваксини с изключение на живи ваксини могат да се прилагат повече от 14 дни преди или повече от 14 дни след ваксинирането с „Янсен“ в рамките на проучването. „Разрешени за употреба живи атенюирани ваксини могат да се прилагат повече от 28 дни преди или повече от 28 дни след ваксинирането в проучването“, гласи още информацията. В клиничното проучване за ефикасността на ваксината на „Астра Зенека“ пък са допускани доброволци, които е можело да се имунизират и срещу грип 7 дни преди или след която и да е доза от Оксфордската ваксина срещу коронавирус.

Битка

Миналата зима беше първата у нас, в която Националната референтна лаборатория не доказа нито една положителна проба за инфлуенца при изследвани над 2400. Според експертите противоепидемичните мерки срещу COVID-19 са причина за липсата на циркулация на грипни вируси. В същото време обаче няколко болници докладваха, че лекуват пациенти, едновременно заразени с инфлуенца и коронавирус. Освен това с нарастване броя на преболедувалите и ваксинираните срещу COVID се очаква надмощието му да отслабва. Така през есента короната ще се изправи в битка за реванш със сезонния грип.

Два пъти в годината – през февруари и септември Световната здравна организация (СЗО) издава препоръки за състава на противогрипните ваксини за Северното и Южното полукълбо. От миналата година експертите правят отделни препоръки за двата вида ваксини – тези на базата на яйца и клетъчните или рекомбинанти ваксини (виж карето). Разликата при тях е в начина на производство. В първия случай те са получени в кокоши ембриони от здрави кокошки, а във втория – в клетъчни култури. Освен това ваксините са тривалентни и четиривалентни.

Чакащи

Четиривалентните ваксини, които България получава, се продават в аптеките на цени около 20-25 лв. Доставки у нас правят две фирми. През последните години обаче бройките бързо свършват и дори се изготвят списъци с чакащи. Първите дози обикновено се пускат на пазара през септември. През октомври пък трябва да пристигнат и заявените количества за безплатна имунизация срещу грип на възрастните хора на и над 65 г. Те трябва да са около 200 000 бр. Тази есен обаче се очаква за първи път да пристигнат и подсилени ваксини срещу инфлуенца. Те са предназначени за много възрастни хора с по-слаба имунна реакция. Препаратите ще са с подсилено антигенно съдържание, като антигенът е с до 4 пъти по-висока доза от стандартното. Целта е възрастните с отслабена имунна система да развият по-добра защита срещу грипа. Различни изследвания показват, че подсилените ваксини са с 24% по-ефективни.

 

Индийската зараза се бори с камбоджанската

През следващите месеци се очаква да преобладава индийският щам на коронавируса, познат още като Делта вариант. В същото време според препоръката за състава на противогрипните ваксини в Северното полукълбо се задава нов грип, открит през миналата година в Камбоджа. Той е от типа А/H3N2 и се очаква да циркулира през идната зима. Така двете зарази ще се борят за надмощие. Заедно с камбоджанския щам на грипа вероятно ще се завърне и по-познатият вариант – Виктория. Той е регистриран за първи път през 2019 г. и е от типа на свинския пандемичен щам А/H1N1. Грипните вируси от тип В пък ще бъдат Вашингтон и добре известният ни Пукет, прогнозират още от СЗО. При състава на рекомбинантните ваксини има само една промяна. Там е заложен друг грип, родственик на свинския – Уисконсин. Той също е А/H1N1. Отново обаче присъства грипът от Камбоджа, както и другите два щама от тип В.

 

Мислят комбинирана защита

Учени работят по клинични изпитвания на комбинирана ваксина срещу грип и коронавирус. Според специалисти от цял свят COVID-19 ще продължава да циркулира още дълго и е възможно да се превърне в сезонен вирус като инфлуенцата. Същото важи и за имунизациите срещу него. Очакванията са ваксинирането срещу коронавирус да се повтаря през определен период, както ежегодната имунизация при грипа. Ето защо новата цел на световните умове е да измислят ваксина, която да защитава едновременно от инфлуенца и COVID-19. Дотогава остава възможността да се поставят отделни ваксини./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *