Ваксината „АстраЗенека“ е с ново име

Б ританско-шведската компания „АстраЗенека“, която е разработила ваксина срещу коронавируса, съвместно с Оксфордския университет, е променила името на лекарството на „Vaxzevria“. Това се посочва в официално съобщение на Шведската администрация по лекарствата, публикувано в официалния й уебсайт.

Според информацията промяната в името на ваксината няма да донесе други промени.

В същото време е пояснено, че специалистите трябва да знаят за смяната на името, тъй като опаковката и етикетирането на лекарството може да се различават от предишните.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри новото име на ваксината на 25 март, след като разгледа подаденото заявление от „АстраЗенека“.

„Vaxzevria“ е ваксина, насочена срещу коронавирусна инфекция (COVID-19), причинена от вируса SARS-CoV-2.Тя може да се прилага върху хора на възраст на 18 и повече години“, заявяват от EMA.

ТАСС припомня, че като предпазна мярка, редица страни спряха употребата на ваксината от „АстраЗенека“ след съобщения за образуване на кръвни съсиреци при ваксинираните. На свой ред от „АстраЗенека“ публикуваха документ с уверения за безопасността на своето лекарство, добавяйки, че констатациите се основават на проучване на здравния статус на повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Регулаторът на ЕС обяви ваксината „АстраЗенека“ за безопасна и ефективна на 18 март.

След това се съобщи за възобновяване на ваксинацията в редица европейски страни, включително Германия, Франция, Италия, Португалия, Испания, Словения и Нидерландия.

Междувременно днес Националният консултативен комитет на Канада по имунизация препоръча на Министерството на здравеопазването на северноамериканската държава да спре ваксинацията на населението под 55 години с ваксината на „Астра Зенека“.

Целта е внимателно проучване на данните за образуването на кръвни съсиреци в големи съдове в нарушение на съсирването на кръвта при ваксинирани. Стъпката е предприета след съобщения от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи – смърт след ваксинация, предимно при млади жени, отбелязва БТА, цитирайки Ройтерс.

 

 

Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *