Важна новина! Откриха жив вирус COVID-19 върху опаковки от замразена морска храна

За първи път в света експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус COVID-19 върху опаковки от замразени морски дарове, съобщава РИА Новости.

По време на епидемиологично разследване на причините за нови случаи на коронавирусна инфекция в Циндао, експерти от центъра са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена треска.

Отделът обясни, че извличането на жив вирус върху опаковки от замразени храни в Циндао, е първият случай в света, когато извън лабораторията е доказано, че при специални условия на транспортиране на замразени храни, COVID-19 може да оцелее за дълго време.

Отбелязва се, че при определени условия контактът без защита с повърхността на продуктите, върху които има жив вирус, може да доведе до инфекция. Рисковата група включва работници в индустрията, пряко свързани със замразени продукти.

Центърът също така отбеляза, че рискът в Китай е доста нисък; преди това китайските специалисти никога не са успели да извлекат жив вирус от положителни проби, взети от опаковки от замразени продукти.

„Наличните досега проучвания показват, че COVID-19 не е хранителен вирус, няма случаи на инфекция чрез консумация на храна. Към днешна дата не е имало случаи на инфекция при контакт със замразени морски дарове, върху които е бил е открит вирус „, отбелязва центърът, подчертавайки, че основните пътища на предаване все още са във въздуха и тесен контакт.

Центровете за превенция на заболяванията препоръчват работещите в риск да увеличат личните предпазни мерки при контакт със замразени храни.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *