Българският футболен съюз върна девет от изключените преди време клубове

Българският футболен съюз върна девет от изключените преди време клубове

От раз бяха възстановени правата на Мрамор София, Спартак 1919 Плевен, Спортист 2006 Драговищица, Стамболово, Харманли 2004, Мътивир Ихтиман, Любимец Търнава, Церово и Ямбол 2015.

На днешния Конгрес бяха разглеждани въпроси около чисто финансовата структура и състояние на футболната централа.

Този път в залата, където са разположени журналистите освен картина имаше и звук от случващото се на събранието. Преди началото на дневния ред представителите на ФИФА и УЕФА произнесоха кратки речи, съобщава Dsport.

Преди да започнат работа от БФС решиха да почетат рождениците в залата, както и най-младия и най-стария делегат.

71 жалби са постъпили към конгреса на БФС, обяви водещият Камен Костадинов. Те ще бъдат разгледани от деветчленна комисия в състав Румен Вичков от Юнак (Шумен), Страхил Димчев от Олимпик (Тетевен), Велико Трифонов (Аксаково), Георги Еленков (Любимец 2018), Станимир Стойков (Червени войводи Сливен), Иван Паунов (Атлетик Куклен), Десислава Костова (Околчица Моравица), Вихър Данчев (Академик 1947 София), Румен Панайотов (Монтана).

Делегатът на Левски от град Левски Дочко Дочев, който бе част от комисията по проверка редовността на делегатите, обяви, че има 445 делегати, като тези делегати представляват 78% от членовете. Конгресът е законен, ако присъстват повече от половината клубове, за да има кворум.

След като Борислав Михайлов представи новата стратегия за развието на българския футбол и тя бе приета, бе гласуван и бюджетът на БФС. В залата на медиите обаче екраните с предложените бюджети не бяха показани. Този за 2022-а година бе приет с 391 гласа „за“, 1 „против“ и 3 „въздържал се“. Според информация на колегите от „24 часа“ приходите за 2022 са в размер на над 19 милиона, а разходите близо 15 милиона. За 2023 година приходите са 19 260 млн. След това стават 19 299,25 милиона, 18 859,29 милиона и 18 124 милиона

За останалите години бюджетът бе приет със следните гласове:

2023г. – 396 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“

2024г. – 398 „за“, 1 „против“, 5 „въздържал се“

2025г. – 392 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“

2026г. – 394 „за“, 1 „против“, 4 „въздържал се“

След това бяха гласувани жалбите на футболни клубове, които бяха изключени от БФС. От раз бяха върнати Мрамор София, Спартак 1919 Плевен, Спортист 2006 Драговищица, Стамболово, Харманли 2004, Мътивир Ихтиман, Любимец Търнава, Церово и Ямбол 2015.

Борислав Михайлов представи новата стратегия за развитие на българския футбол

Изпълнителният директор на Лудогорец Ангел Петричев и президентът на Славия Венцеслав Стефанов са сред делегатите в столичния хотел, където се провежда мероприятието. Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов също присъства. Собственикът на Локомотив София Иван Василев бе един от първите, които пристигнаха в хотела. Представителят на ЦСКА 1948 е Добрин Гьонов. В залата присъства и националният селекционер Ясен Петров.

Борислав Михайлов отбеляза основните моменти в последния период от своето управление. Той акцентира на въведената дигитализация в централата, която облекчава работата на всички при регистрирането на играчите и картотекирането. Крайният резултат от сериозната работа в детско-юношеския футбол е класирането на юношите до 17 години на Европейското първенство в Израел, което се провежда в момента.

„Промените в нашия футбол се случват след пълното проучване на проблемите и взимане под внимание на мнението на всички заинтересовани страни. Подготвяната стратегия за следващия четиригодишен период е изготвена именно върху тази база и е реализирана от младите и мотивирани хора в екипа на БФС”, заяви още Михайлов.

„Ще чуете всичко това в моя отчет за последния период, както и ще ви предложим за гласуване рамков бюджет за следващия четиригодишен период. БФС влиза в следващите четири години финансово стабилен и е обединен пред предизвикателствата”, каза още Михайлов при приветствието си от трибуната.

Дневният ред включва три точки:

1. Отчет на ИК на БФС за периода 2018-2022;

2. Програма на БФС за развитието на футбола за мандата 2022-2026;

3. Проект на бюджет на БФС за периода 2022-2026

Искането за свикване на общо събрание беше отправено още на 24 март, но последва отказ от Търговския регистър за вписването на поканата. БФС обжалва и на 12 април съдът отмени отказа. Същият ден спортният министър Радостин Василев даде срок на централата да приеме своя бюджет до 25 май и заплаши, че в противен случай ще й отнеме лиценза.

С провеждането на Конгреса ще бъде избегната евентуална санкция от министерството.

В последните седмици затихнаха престрелките от битката за БФС. Изборният конгрес на централата бе отменян два пъти заради пандемията, но Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка, с която предизвикаха извънредно общо събрание на 12 октомври миналата година. Тогава Борислав Михайлов спечели, но Бербатов и компания имаха претенции към редовността на гласуването и пуснаха жалби до съда.

Тези жалби пък станаха повод БФС да отмени насроченият за 18 март редовен конгрес, но въпреки това на същата дата Бербатов свика алтернативен конгрес, на който спечели 100% от гласовете на присъствалите 76 клуба и сам се провъзгласи за президент на футбола ни.

Всичко случило се на 18 март бе определено като фарс от настоящото ръководство на БФС, но Бербатов и компания пък го определиха за напълно законно. Сагата все още не е приключила, но в момента битките се водят в съдилищата и се очакват решения.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.