Българските млечни продукти кандидатстват да европейско признание за автентичност, качество и полезност

Българските млечни продукти кандидатстват да европейско признание за автентичност, качество и полезност

Новосформираното сдружение „Български традиционни млечни продукти” започна процедурата по вписване, на произведените в страната бяло саламурено сирене и кисело мляко, в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания. Получаването на това признание, ще позволи на страната ни да изнася български традиционни млечни продукти в Европейския съюз и в трети страни, с общо наименование, което е важна крачка за експорта на млекопреработвателните ни предприятия.

„Това, което се случва в момента хубавото е, че ние обединяваме усилия.  Асоциацията на млекопреработвателите, учените, производителите, обединяват усилия и всъщност, отговаряме на една политика за качество на Европейския съюз, която се стреми да осигури защита на наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики. 9 предприятия на такива уникални продукти се проверяват и работят по процедурата, за да ни бъде присъдено това европейско наименование за произход. За обикновения слушател, това сложно определение означава, че даден продукт, трябва да се свърже с географския му произход“ – коментира за Радио Благоевград проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН.

Много е писано за българското кисело мляко, но като че ли по-малко се знае са полезността и качествата на българското бяло саламурено сирене.

„Даже в съседна Гърция, във всяка европейска държава казват – гръцката „Фета“. Според нашите изследвания, които датират от 20 години, се оказва, че българското бяло саламурено сирене, е един уникален и полезен продукт, за който, съжалявам, но гърците нямат нашите задълбочени изследвания. Има една специфика при производството и зреенето на нашето сирене, която го различава от гръцката „Фета“. Така че, на европейския пазар има място и за българското, и за гръцкото сирене, нека ние си защитим продукта, за да не ни го крадат“ – уточни проф. Данова.

Според учените, бялото саламурено сирене не отстъпва по качества на другите подобни млечни продукти. Основна причина затова са съдържащите се в него уникални пробиотични щамове – микроорганизми и микроби, които могат да окажат много полезно действие на всички процеси в организма ни.

„Без да си купуваме пробиотици от аптеката, консумирайки сирене, от всеки грам, можем да си осигурим от 1000 до 100 000 живи пробиотични бактерии, някой от т ях с уникални качества“ – категорична е проф. Данова.

Освен бялото саламурено сирене, България може да се гордее и с други млечни продукти, които са уникални и характерни само за нашия географски регион, като „зеленото сирене от Вит“ и катъка, например.

„С този сертификат, българският и европейски консуматор, си гарантира купуването на качествен продукт. Това е начин за защита на една вековна технология за здраве“ – категорична е проф. Светла Данова.

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.