Българки отдават утроба под наем за €40 000, наши плащат за бебе от Украйна и Грузия

Българки отдават утробите си под наем на семейства в чужбина. За да износят дете, те най-често получават между 30 и 40 хиляди евро. В международните сайтове за сурогатно майчинство има десетки обяви от нашенки, пише „Телеграф“.

България обаче присъства и като държава, от която често има интерес отстрана на семейства, търсещи жена, която да роди бебето им. Според родното законодателство т.нар. заместващо майчинство не е позволено у нас. Оказва се обаче, че дори и да отдават утробата си под наем в държава, в която това е регламентирано, българските гражданки подлежи на наказание. Това обяснява специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова.

„В България е забранено да бъдеш сурогатна майка. По силата на Наказателния кодекс това е престъпление. Член 182 б. казва, че лице от женски пол, което даде съгласие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и глоба от пет хиляди до петнадесет хиляди лева. Там е посочено още, че наказанието се налага и на бременна жена, която дава съгласие за продажбата на детето си преди раждането му“, обясни адвокат Петрова.

Платформа

В една от международните платформи за сурогатно майчинство има 18 обяви, публикувани от българки. Първата е още от 2014 г., а последната е обновена преди дни – на 14 юни. Неин автор е жена, която се представя като Рина и посочва, че е от Пловдив. Друга нашенка, регистрирана под името Ана пише в профила си, че е родила собствено дете преди 3 г., няма здравословни проблеми и иска да бъде сурогатна майка.

Само в този сайт от началото на годината са публикувани шест обяви от българки, които предлагат утроба под наем. Адвокат Петрова обяснява, че много от тези жени, не са запознати със законите у нас. Те не знаят, че могат да бъдат съдени за престъпление, макар то да е извършено в страна, в която заместващото майчинство е легално.

Хотел

Оказва се обаче, че семействата, които си „взимат“ бебе от чужбина също могат да попаднат под ударите на закона. Една от причините е, че те са принудени да въртят измами с документи. Най-често българката вписва себе си като биологична майка на детето, каквато всъщност не е и в документите се посочва, че е родила в чужбина. Това обаче е престъпление, категорична е адвокат д-р Мария Петрова.

Повечето българи търсят сурогатни майки в Украйна, Грузия и Северен Кипър. В средата на този месец стана ясно, че наши семейства месеци наред са очаквали да вземат бебетата си от Киев, където те били блокирани в хотел след раждането им от сурогатни майки. Причината за това е кризата с коронавируса и затворените граници.

Мрежа

Всъщност в Украйна се развива една от най-мащабните мрежи за продажба на новородени. Там сурогатното майчинство е превърнато в печеливш бизнес. Българските семейства са броили между 30 и 70 хил. долара, за да се сдобият с рожба. Част от средствата отиват за сурогатната майка, но повечето пари са за клиниката и медицинските услуги.

Според правилата там единият от родителите трябва да е в генетична връзка с бебето. Така или се взимат яйцеклетки от жената, които се оплождат с донорски материал и след това се прави трансфер в тялото на сурогатната майка, или яйцеклетки от сурогатната майка се оплождат със семенна течност от мъжа и отново се извършва трансфер. Когато бебето се роди лаборатория издава документ за генетична връзка с единия от родителите, а сурогатната майка нотариално се отказва от детето.

Траснплантацията на матка дава нов шанс за двойките

В България няма регистър за двойките с репродуктивни проблеми. Според неофициалните данни обаче това са около 150 000 семейства. При част от тях зачеването е възможно чрез инсеминация, инвтиро, донорски материал. Други обаче нямат алтернатива пред себе си. Това са например жени със синдрома на Рокитански, родени без матка или такива, претърпели операция по отстраняване на матката. За тях сурогатното майчинство е единствена възможност.

Всъщност обаче трансплантацията на марка дава нов шанс за тези двойки да имат свое дете. Тази процедура бе регламентирана у нас преди по-малко от месец, след като парламентът окончателно прие промените в Закона за лечебните заведения, предложени от Министерския съвет. Именно с тях се дава възможност за присаждане на матка от жив донор.

Могат да водят дела в чужбина

Българите, които заминават в държави, където сурогатното майчинство е позволено със закон, могат да водят дела там, в случай на нарушаване на договора, който са сключили, обяснява специалистът по медицинско право. „Има такива случаи на двойки, които завеждат дела в Украйна, но истината е, че са малко, защото там процедурите са много изчистени, предлагат се преводачи, документите се оформят изрядно. Преди 4-5 години не беше така“, обяснява адв. д-р Петрова.

Наред с Украйна, Грузия и Северен Кипър, сугоратното майчинство е разрешено също в Русия и в части от САЩ, където обаче няма общ федерален закон, затова в някои щати е позволено, а в други не. В същото време в държави като Дания, Белгия и Гърция се допуска заместващо майчинство, но без заплащане, а в страни като Германия, Австрия, Испания, Швеция, Унгария и др., то е напълно забранено.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *