Българка за ужаса в Бейрут: Разрушенията са огромни

Българка за ужаса в Бейрут: Разрушенията са огромни

Стотици са ранени при двете изключително мощни експлозии в столицата на Ливан вчера. 78 са вече жертвите, съобщава ливанското здравно министерство. Ранените са над 4000.

Българката Марияна Факелова, която е преподавател в един от университетите в Бейрут, живее в Ливан от 37 години.

Казва, че вчерашният ден е твърде емоционален за нея и че уплахата от случилото се е голяма.

„Работя на няколко километра от мястото на взрива. Разрушенията в сградата на университета са огромни. Слава Богу, няма пострадали, няма жертви. Уплаших се, но много повече изпитвам жалост и състрадание към пострадалите хора. Уплахата е най-малкият проблем в момента“, сподели Факелова за Bulgaria ON AIR.

Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха 80 души, а над 4 хиляди са ранени.

Целият град беше разтърсен от взрива, предизвикал хаос и паника. Експлозията е станала от детонирането на конфискувана амониева селитра, съхранявана в пристанищен склад за по-нататъшна преработка и унищожение.

В момента усилията са насочени към спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките на разрушени сгради.

„Две експлозии разтърсиха целия град. Предварителната версия е, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат. От едно място се казва, че са били 80 тона, от друго – над 200”, обясни посланикът на България в Бейрут Боян Велев в ефира на Нова тв относно мощния взрив в столицата на Ливан.

Според него се твърди, че цистерните са оставени на пристанището от 2015 година.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *