Българка за ужаса в Бейрут: Разрушенията са огромни

Българка за ужаса в Бейрут: Разрушенията са огромни

Стотици са ранени при двете изключително мощни експлозии в столицата на Ливан вчера. 78 са вече жертвите, съобщава ливанското здравно министерство. Ранените са над 4000.

Българката Марияна Факелова, която е преподавател в един от университетите в Бейрут, живее в Ливан от 37 години.

Казва, че вчерашният ден е твърде емоционален за нея и че уплахата от случилото се е голяма.

„Работя на няколко километра от мястото на взрива. Разрушенията в сградата на университета са огромни. Слава Богу, няма пострадали, няма жертви. Уплаших се, но много повече изпитвам жалост и състрадание към пострадалите хора. Уплахата е най-малкият проблем в момента“, сподели Факелова за Bulgaria ON AIR.

Ливан е в тридневен траур от днес след мощната експлозия в столицата Бейрут, при която загинаха 80 души, а над 4 хиляди са ранени.

Целият град беше разтърсен от взрива, предизвикал хаос и паника. Експлозията е станала от детонирането на конфискувана амониева селитра, съхранявана в пристанищен склад за по-нататъшна преработка и унищожение.

В момента усилията са насочени към спасяване на ранените и търсене на загинали под отломките на разрушени сгради.

„Две експлозии разтърсиха целия град. Предварителната версия е, че са гръмнали цистерни с амониев нитрат. От едно място се казва, че са били 80 тона, от друго – над 200”, обясни посланикът на България в Бейрут Боян Велев в ефира на Нова тв относно мощния взрив в столицата на Ливан.

Според него се твърди, че цистерните са оставени на пристанището от 2015 година.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *