Българка е в списъка на хората, които могат да оглавят френския козметичен гигант L’Oreal SA

Компанията се готви да посочи своя следващ главен изпълнителен директор в труден момент, когато потребителите по света все по-рядко са склонни да купуват скъпи парфюми и козметика.

Жан-Пол Агон, който се оттегля от поста през следващата година, когато навършва 65 години, заяви в интервю, че козметичният гигант ще обяви своя наследник „доста скоро“. Той вече посочи на годишното събрание през юни, че изборът ще бъде направен от компанията, пише bg-voice.

Сред кандидатите присъства и името на българката Любомира Роше, която заема поста на директор на дигиталното звено в компанията, което тя оглавява вече шеста година.

L’Oreal търси „някой, който ще може да управлява тази компания в непредсказуеми времена“, изтъкна Агон в интервю за Bloomberg на 5 октомври. „L’Oreal е меритокрация. Търсим най-доброто от най-доброто“, подчерта още ръководителят на компанията.

Любомира Роше според Bloomberg е едновременно считана за аутсайдер в списъка, но и е

изгряваща звезда в компанията

Тя е директор за дигиталния бизнес и се присъединява към L’Oreal едва през 2014 г. На 43 години Роше се превръща във видимото лице на L’Oreal, пише агенцията, цитирана от „Инвестор“. Българката е икономист по образование със стаж в Capgemini SE и Microsoft Corp. За работата си в козметичната компания печели приза в категория „Глобален маркетолог на годината“ за 2019 година от Световната федерация на рекламистите.

Начело на списъка с възможните наследници на Агон в L’Oreal е Никола Йеронимус. Той е заместник главен изпълнителен директор и смятан за ветеран в компанията. Йеронимус вече беше споменат от анализаторите като възможен наследник на Агон през 2016 г. Той се присъединява към компанията през 1987 г. като продуктов мениджър и ръководи различни бизнес сегменти, включително професионалните продукти и луксозните звена. Самият Агон работи като заместник главен изпълнителен директор, преди да заеме лидерската позиция. Възрастта на Йеронимус остава една възможна пречка: той ще бъде на 57, когато Агон се пенсионира.

„Йеронимус е най-изявеният кандидат, но ако той поеме поста на изпълнителен директор през следващата година, когато Агон подаде оставката си, ще бъде с пет години по-възрастен от Агон по времето, когато вторият беше назначен за изпълнителен директор през 2006 г.“, коментира Пиер Тенер, анализатор в Oddo. „В исторически план изпълнителните директори на L’Oreal обикновено заемат позицията в продължение на над десетилетие“, изтъква още той.

Втори в списъка е Стефан Риндернех. В момента заема поста на ръководител на бизнеса на L’Oreal за Северна Америка. 47-годишният Риндернех е образец на изпълнителен директор, действащ на международните пазари. Той прекарва 13 години в Азия, като работи в Япония и Южна Корея, преди да започне да управлява операциите на L’Oreal в Китай, най-големият пазар на групата след САЩ. Подобно на Риндернех, Агон също ръководи дейността на компанията на американския пазар, преди да бъде назначен за главен изпълнителен директор.

Според Тенер обаче сега не е подходящ момент за избирането на Риндернех за ръководител на компанията, тъй като това може да ощети сериозно операциите на L’Oreal в САЩ.

В списъка има още една жена

52-годишната Барбара Лавернос е директор по технологиите и операциите, като отговаря за ключовата верига на доставки за 7-те милиарда козметични продукта на L’Oreal, произвеждани годишно. 2020 г. беше особено трудна в оперативно отношение, тъй като потребителите все повече се насочват към електронната търговия по време на националните блокади. Стратегията за ускоряване към онлайн търговията до голяма степен зависи от екипа на Лавернос.

Избирането на българката Роше или Лавернос

би затвърдило твърдението на L’Oreal за равномерно разпределяне на ръководните позиции между половете, пише Bloomberg.

Който и да е новият изпълнителен директор на L’Oreal, той ще бъде изправен пред стена от проблеми. Приходите на компанията за първото полугодие намаляха с 12%, отчитайки най-големия спад от поне 20 години. Блокадите и ограниченията при пътуванията доведоха до по-редки случаи на общуване, което се отрази и върху покупките на козметика. Съществува вероятност компанията да направи допълнителни инвестиции, за да възстанови или да намери нови насоки за някои части от бизнеса си, твърдят анализатори.

Агон, който се присъединява към L’Oreal през 1978 г., е главен изпълнителен директор от 2006 г. и председател на дружеството от 2011 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *