България ще се възстанови по-бързо от Гърция след кризата, според глобален анализ на устойчивостта

България ще се възстанови по-бързо от Гърция след кризата, според глобален анализ на устойчивостта

Наближавайки пика от пандемията в почти всички страни по света, редица анализаторски организации започват да правят изчисления за щетите и прогнози за възстановяването на глобалната икономика. Данните от глобалния индекс на устойчивостта на анализаторската компания FM, дава по-добри шансове на България, отколкото на Гърция, за излизане от здравната и икономическа криза, в която се намираме в момента.

Статистиците са взели предвид няколко основни фактора в изготвянето на своята формула, като основните са продуктивност на икономиката, политически риск, предпоставки за природни бедствия, киберсигурност, контрол на корупцията, качество на инфраструктурата и снабдителна верига. Общо в анализа попадат 18 индекса, които определят сумарен рейтинг за всяка отделна държава от 0 до 100, като 0 представлява най-ниската устойчивост, а 100 е най-високата.

България се нарежда на 49 позиция от общо 130 държави, като на върха се намира Норвегия с перфектен индекс от 100 пункта. Най-лоша е ситуацията в Хаити с нулева устойчивост, като една идея по-добри са очакванията към Венецуела (1,4).

България (59,8) е в компанията на страни, като Боцвана (60) и Уругвай (59,7), като страната ни изпреварва Русия (52), Гърция (50,6), Турция (46), Сърбия (45,9) и Черна гора (43,9).

Икономическите индекси поставят нашата родина на 48 място в таблицата на FM, като най-лошо влияние оказва  вътрешната продукция на страната ни.

При рисковите фактори сме още по-добре, тъй като по нашите ширини има нулев риск от природни бедствия, но в това число не влизат пожарите, където традиционно страната ни е под висока заплаха, особено с настъпване на горещите летни месеци.

По отношение на снабдителната верига България отстъпва доста, като се намира на 57 позиция, което все пак ни нарежда пред Гърция (59), но сме зад Оман (56), Бруней (55) и Румъния (54).

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *