България очаква лятото около 460 000 полски туристи

България очаква лятото около 460 000 полски туристи

България очаква да посрещне това лято около 460 000 полски туристи. За това лято има ръст на заявените полети, като на този етап повечето са за Летище Бургас. Това каза заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева в съвместно интервю за БТА с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша.

Двамата участваха днес в заседанието на българо-полска работна група в туризма. Вчера Анджей Гут-Мостови бе удостоен с титлата „доктор хонорис кауза“ на Международното висше бизнес училище.

За миналата година сме отчели към 340 000 туристи от Полша, предимно за летния сезон, и близо 500 000 посещения – не само туристически, стремим се да достигнем и да надминем предпандемичния период от 2019 г., когато имахме от порядъка на 480 000 посещения на полски туристи на годишна база, каза заместник-министър Георгиева. Тя уточни, че по-голямата част от тях са били ваканционни посещения през летния сезон от 1 юни до 15 септември.

Пазарът ще реши кои от дестинациите ще бъдат най-предпочитани, като представители на държавата власт в България и Полша ние правим максималното за предоставянето на възможно най-много директни самолетни линии, а туроператорите ще решат кои дестинации са най-предпочитани, каза държавният секретар в Министерството на спорта и туризма на Полша. Той изрази надежда България да продължи да бъде важен туристически партньор за Полша. Бихме искали в нашата съвместна работа да се развиват и други сфери на туризма – да се акцентира върху значението на България като историческа и културна дестинация, върху зимния туризъм, балнеолечебните курорти и спа, не само за летния сезон, но и целогодишно, допълни Анджей Гут-Мостови.

Заместник-министър Георгиева посочи, че семейните посещения за почивка в България са предпочитани от полските туристи. Има и младежи, но интересът към България сякаш се засилва от гледна точка на дестинация за семеен туризъм, допълни Георгиева. Тя посочи, че се наблюдава тенденция на ръст на интереса на гостите от Полша към културния туризъм и към спа курортите ни, което на днешната експертна среща е било сред обсъжданите теми.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *