Българите превзеха Сърбия за ЧНГ

Българите превзеха Сърбия за ЧНГ

Най-много туристи от България са посетили Сърбия в периода между 25 декември и Нова година. Над 140 000 нощувки са реализирани само в празничната нощ. Като спрямо миналата година е отчетен ръст от близо 20%. Това показват данните на Туристическата организация на Сърбия. До миналата година българите се насочваха основно към места, близо до границата, а Ниш е бил най-посетеният град.

Все по-често обаче нашенци стигат до Белград, Войводина и западната част на Сърбия. Българите запазват места и в зимните курорти – Капаоник, Златибор, Дивчибаре. Сънародниците ни са напълнили и хотелите в СПА центрове – Сокобаня, Върнячка баня и Луковска баня.

За посрещането на ЧНГ се оказа, че тази година хит е Крагуевац. Освен център на областта Шумадия градът е прочут и със заводите на „Застава“. Повечето от българите пристигат със собствен транспорт, но има иного организирани екскурзии с автобуси.

Предишни години страната е посещавана главно от нашенци в близки до границата градове като София, Кюстендил, Видин и Монтана. Все повече обаче се увеличава броят на българите, идващи от Пловдив, Бургас и Варна.

„Крагуевац отбеляза рекордна година. Осъществени бяха близо 53 500 посещения, а процентът на посещения от сръбски туристи е малко по-голям от процента на чуждестранните – 57 на сто срещу 43 на сто“, каза Саша Сокович, ръководител на Службата за местно икономическо развитие.

Според информация на Туристическата организация Сърбия е посетена от най-много гости от региона. След тези от България се нареждат туристи от Румъния, Република Северна Македония и традиционните от Република Сръбска, която е част от Босна и Херцеговина и Черна гора. Кафаните са пълни, места се намират трудно, а цените са значително по-ниски от тези у нас.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *