Българин предлага единна световна здравна платформа

Българин предлага единна световна здравна платформа

Експертът по бизнес анализ на данни Калоян Валентинов Данчев смята, че здравните системи трябва да се обединят, за да се справят с бъдещи пандемии и редки болести

 

Изграждането на мащабна единна платформа за база данни по отношение на различните видове заболявания, успешни лечения в различни болници по света, експертни мнения и подходи е новият съюзник на човечеството, в частност на здравния сектор. Глобализирането на информацията може само да спомогне за запазването на хиляди животи.

Това коментира Калоян Валентинов Данчев, който вече е част от елитната общност на Forbes САЩ.  Той е член на Съвета за фирмено развитие, приносът му за елитното издание  е, благодарение на опита му, който има в сферите на туризма и технологиите.  Именно там е  развил голяма част от професионалната си кариера.

Според него след година и половина пандемия от COVID-19 се появяват много ясни уроци и равносметки, един от тях е, че от първите месеци здравната криза  показа язвата на досегашната система в глобален мащаб и липса на дигитална комуникация между различните здравни системи по света.

През последните десетилетия човечеството бележеше технологичен ръст, цифров растеж, но всичко направено дотук е недостатъчно да се справи с това „необичайно явление“ , отнело живота на милиони, смята той.

За много страни все още е сложно да се разработи последователен план за превенция на неизвестната болест. В същото време съществува  статистическа неточност в броя на инфекциите в световен мащаб.

Изправен пред панорама от такъв мащаб, бизнесменът с повече от 20 години опит в анализа на данни Калоян Валентинов Данчев, посочва, че цифровите инструменти са бъдещето за здравния сектор.

„Прилагането на големи данни  информация може да бъде в помощ за справянето на здравната криза, даже и на  по-сложни сценарии“, казва той.

 

Инфраструктура за глобални данни в здравеопазването

Калоян Валентинов Данчев разказва, че именно заедно с партньора си Тод Роджърс е идентифицирал значението на дигиталните инструменти, прилагани за клиничното развитие.

„За съжаление, през 2016 г. Тод беше диагностициран с рак на белия дроб и докато се подлагаше на лечение, той осъзна, че медицинските специалисти нямат инфраструктурата за събиране и анализ на данни в голям мащаб. Те имат достъп до медицински и научни списания, за да се запознаят с нови изследвания и техники, учебници по стандартни процедури за грижи за различни здравословни проблеми, но нямат достъп до информация, която им позволява да видят степента на успех на всяко лечение. А това е причина и за високата смъртност на човечеството “, казва той.

Според експертът подобна здравна дигитална инфраструктура не е задължително да е сложна.

„Всичко, което е необходимо, е една от водещите световни аналитични компании да напише проста програма, в която всяка болница може да въведе данните си по категории. Например: болницата може да въведе тип рак, местоположение, лечебно заведение, дата на диагнозата, показатели на пациента, лечение и продължителност, странични ефекти и резултат“

Това ще бъде завършено в глобален мащаб и когато доставчиците са изправени пред пациент, страдащ от същия вид рак, те могат лесно да търсят с тази събрана информация и по този начин да намерят най-ефективния план за всеки случай.

 

Дигиталните инструменти могат ли да създадат бъдеще, устойчиво на пандемия?

Калоян Валентинов Данчев заявява, че макар че прилагането на толкова голяма инфраструктура за данни не би могло да предотврати появата на непредвидени заболявания, то би могло да помогне за ранното откриване и изпълнение на плановете за превенция в световен мащаб, както и за определяне на най-ефективните лечения. Това означава, че страните могат да се подготвят по-бързо и да спрат нововъзникващите вируси, преди да имат шанс да достигнат мащаб на пандемия.

Всички данни за диагностика и лечение ще бъдат лесно достъпни, така че страните, изправени пред ранни признаци на инфекция, или тези, които все още не са достигнали своя пик на инфекция, могат да бъдат въоръжени със знания за най-добрия план за действие, базиран на опита на други, които вече имат висок процент на заболеваемост.

„Те биха могли да се подготвят, като увеличат производството на лични предпазни средства или като започнат да превръщат други сгради в импровизирани болници, за да гарантират, че са налични подходящи легла, когато пандемията достигне своя връх“, добавя той.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *