Бъдещето на родопската теснолинейка е в развитието на нейния туристически потенциал

Бъдещето на родопската теснолинейка е в развитието на нейния туристически потенциал

15% ръст на пътниците на родопската теснолинейка за първото полугодие на 2023 година, над 15 000 пътували с нея като организирани туристи, като 600 човека от тях са превозените  само за последните почивни дни на месец ноември – данните съобщи в интервю за Радио Благоевград Кристиян Ваклинов, младият пазител на родопската теснолинейка, както често го наричат. Той е създател и председател на сдружението „Родопската теснолинейка“, което има зад гърба си поредица от вълнуващи обществени прояви, чиято популярност нараства с всяка изминала година. „Това е сбъдната мечта, дори повече от това, което съм си представял“, сподели Кристиян Ваклинов.

Той посочи, че няма как да се търси пряка икономическа ефективност от теснолинейката, защото БДЖ работят със субсидия от държавата, за да  изпълнява важната си  социална функция – да предоставя евтин, достъпен транспорт за населението. „Ефективността на теснолинейката може да се измери в нарастващия брой на пътуващите с нея, приходите от билетите – също, което е индикация БДЖ да мисли, да разглежда все повече идеи за туристическия потенциал на линията. В това е бъдещето!“, убеден е младият българин и разказа, как два от трите неизползвани от десетилетие пощенски вагона на теснолинейката вече са пригодени за превозване на колела и ски оборудване, а третият в момента се приспособява за хора в инвалидни колички.

Наближават празниците, предстои да обявим и традиционното Коледно пътуване“, обяви Кристиян Ваклинов и обеща скоро повече информация за слушателите на Радио Благоевград за датите и програмата на празничното пътуване с родопската теснолинейка./bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *