БФС промени правилата си за чужденците в българския футбол

На заседание Изпълнителното бюро на БФС прие предложение за промени в Наредбата за първенствата и турнирите 2021/2022, съобщава Dsport.bg.

Сред най-съществените корекции са редуцирането на общата бройка картотекирани футболисти без изискване за тренираност от 25 на 20; що се отнася до картотекираните играчи от страни извън ЕС в ППЛ, вместо досегашните рестрикции за участие на трима подобни състезатели във футболните срещи, от следващия сезон всички пет футболисти от страни извън ЕС ще могат да участват едновременно.

Досега клубовете имаха определени условия за картотекиране, но те реално не оказваха кой знае какво влияние. Единствено квотата за играчи извън ЕС бе пряко ограничение. Досегашният правилник за картотекиране на играчи казваше следното:

Максимум картотекирани футболисти – 40
Свободни квоти – до 25 футболиста
Футболисти извън ЕС – максимум 5 футболиста
Останалите квоти от 25 до 40 може да бъдат запълнени само от футболисти юноши на клуба или друг ФК в България, които имат 3 пълни сезона в периода 15-21 години.

Това всъщност означаваше, че всеки клуб можеше спокойно да картотекира 25 чуждестранни футболисти, от които максимум 5 от тях да бъдат извън ЕС, а само 3 да играят в мачовете. С приемането на новите правила, всичките пет футболисти извън ЕС ще могат да играят едновременно.

Клубовете от ППЛ ще могат да картотекират неограничен брой футболисти, родени след 1 януари 2000 г. с изиграни най-малко два пълни последователни сезона от сезона на навършване на 16 г. във футболния клуб. При участие на такива състезатели за не по-малко от 45 минути в среща от ППЛ, БФС заплаща на съответния клуб сума в размер на 250 лв. на човек за до двама състезатели в двубоя.

Решенията на Изпълнителното бюро ще бъдат предложени за гласуване на следващото заседание на Изпълнителния комитет на БФС през март.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *